Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

9.8 C
Skopje
Thursday, April 18, 2024

More
  домаАгро советиКомпост: Избегнувајте лисја од ореви и производи од животинско потекло за подобар...

  Компост: Избегнувајте лисја од ореви и производи од животинско потекло за подобар квалитет

  petel baner

  Неговата употреба во производството има позитивен ефект врз животната средина, спречува ерозија и значително го подобрува квалитетот на земјоделското земјиште.

  Органското ѓубриво, во кое навлажнувањето се одвива целосно, така што органската материја во неговиот состав е скоро постојан хумус. Контролираниот процес на распаѓање и трансформација на органски отпад, со помош на бактерии, габи и инсекти, се компостира, а тоа значи мешавина од различни супстанции, како што се отпад од домаќинства, растителни видови, лисја, слама, измет од животинско потекло и други.

  Тоа е еколошка хранлива материја и како таква, сè повеќе се користи во органското земјоделство, што се карактеризира со употреба на обновливи извори на енергија. Неговата главна улога е да ги подобри плодноста, физичките и хемиските својства и структурата на почвата. Исто така, обезбедува корисни микроорганизми во почвата, е извор на хранливи материи и позитивно влијае на растот, здравјето и квалитетот на култивираните растенија .

  Материјалот мора да биде органски и биоразградлив

  Со цел да се добие соодветно ѓубриво, пред сè, обрнете внимание на соодветното подготовка на местото за компостирање . За таа цел, изберете исцедено, лесно достапно место, сместено во засенчен и затскриен дел од фармата. Контејнери или кутии, изработени од различни материјали, како што се дрво, пластика или метал, се исто така погодни како места за компостирање. Се препорачува нејзината ширина да биде 150 – 200 см, висина 60 – 120 см додека должината може да биде произволна.

  Дренажен слој, висок 10 см, прво се поставува на површината на почвата. Се состои од пченка, гранчиња, стебленца од сончоглед, слама. Свеж (зелен) и сув (кафеав) органски отпад потоа наизменично се натрупуваат на него, а потоа оди почвата. Свежи компоненти како што се исечена трева, талог од кафе, филтер-кесички чај, остатоци од овошје и зеленчук, обезбедуваат азот. Сувиот дел вклучува супстанции богати со јаглерод, како што се лисја, борови иглички, слама, сено, струготини или хартија. Кога компостот достигнува одредена висина, тој е покриен со плодна почва, со дебелина од 10 – 20 см и тој всушност е  заштитен слој од негативните ефекти на надворешното опкружување. Целиот отпад од компостирање мора да биде органски и биоразградлив. За да се спречи нејзиното загадување или ширење на болести на растенијата, треба да се избегнува компостирање на семе од плевел, заболени растенија, остатоци од зготвена храна, производи од животинско потекло, лисја од ореви, како и отпад што содржи хемикалии.

  Agrobot

  Избалансирајте го зелениот и кафеавиот дел

  Мешајте го купот за компост на секои 2-3 месеци за да се обезбеди вентилација и доволно воздух, со цел да се поттикне работата на аеробните микроорганизми. Ако нема кислород, ќе се развијат микроорганизми кои предизвикуваат гнилост наместо компостирање, што може да се препознае по непријатниот мирис.

  Мешањето се изведува рачно или механизирано доколку се работи за поголема количина на материјал. Однос на јаглерод и азот во него е важен поради брзината на самиот процес и тој е директно условен од органска материја. Препорачаниот однос се одржува со балансирање на количините кафеав и зелен отпад.Нивото на влага во масата на компост мора да се одржи заради успешната работа на микроорганизмите. Оптималната количина на влага се проверува со истиснување на материјалот од раката, под услов вода да не протекува од раката, а при ослободување на зафатот, материјалот мора да ја задржи формата добиена со стискање. Избегнувајте наводнување со ладна вода, за да не ја намалите температурата и да го забавите распаѓањето.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Со цел точно да се утврдат количините на ова ѓубриво за една област, потребно е да се изврши анализа на почвата. Оптималните дози во производството на зеленчук се 5 кг / квадратен метар, а за одгледување украсни растенија и цвеќиња, се користи како подлога во мешавина со градинарска почва во сооднос 1: 3.

  Кога е зрел, се користи за подготовка на чај од компост , кој е соодветен природен препарат за фолијарна исхрана, заштита и стимулација на растот на растенијата. Се подготвува со изворска вода или дождовна вода во сооднос 1:15 (1 литар компост на 15 литри вода).

  Неговата употреба во производството има позитивен ефект врз животната средина, спречува ерозија и значително го подобрува квалитетот на  земјоделското земјиште . Покрај еколошкото значење, тој е важен и од економски аспект бидејќи е одржлив и профитабилен производ, остварува заштеда, но дава и можност за заработка од продажба.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img