Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

22.8 C
Skopje
Saturday, April 13, 2024

More
  домаАгро советиФактори кои влијаат на квалитетот на лушпата од јајца

  Фактори кои влијаат на квалитетот на лушпата од јајца

  petel baner

  Еден од проблемите со кои можат да се соочат земјоделците од живина е тенка лушпа од јајца. Овој феномен не е многу пријатен, бидејќи таквите производи расипуваат побрзо и се исто така многу кревки. Меѓутоа, ако ја откриете основната причина за таквата патологија и навремено преземете збир на мерки, тогаш можете да ја нормализирате јачината на школка. За да го решите проблемот, прво мора да разберете од каде потекнува. Ова не само што ќе го подобри квалитетот на јајцата на несилките, туку исто така ќе може да спречи слични ситуации во иднина преку превенција.

  Фактори кои влијаат на квалитетот на школка:

  1. Најчесто, коренот на злото лежи во исхраната, поточно во фактот дека е неурамнотежена. Проблемот се јавува со доаѓањето на студено време или обратно со загревањето на пролетта. Во овој период, диетата со пилешко треба да се прилагоди. Поради сезонски недостаток на витамини, птиците може да не ги примаат компонентите потребни за нивно здраво функционирање. Елементите во трагови се исто така вклучени во формирањето на лушпата од јајцето.
  2. Следниот фактор што исто така може да биде поврзан со кревкоста на школка се сезонските температурни промени. Како и кај луѓето, и топлото време го намалува апетитот кај птиците.
  3. Причината за кревкоста на јајце-школката може да се скрие во расата птици. Ова е недостаток на високите перформанси на некои хибриди. Со производство на јајца до 320 јајца годишно, лушпата едноставно нема време да се формира доволно добро во телото на птицата.
  4. Возраста, се разбира, исто така, влијае на јачината на школка. Кај постарите кокошки, способноста да се формираат тврди лушпи јајца постепено се намалува. Ова е апсолутно нормален процес.
  5. Тежината на птиците е уште една можна причина. Вишокот тежина негативно влијае не само на јачината на јајцето, туку и на неговиот квалитет.
  6. Болести, на пример, воспаление на јајцеводите, ја зголемуваат кревкоста на школка. Стресот исто така може да доведе до слични промени во лушпата.
  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img