Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаОд соседитеОдредете го типот на земјиштето сами и поправете го тоа!

  Одредете го типот на земјиштето сами и поправете го тоа!

  petel baner

  Секој вид почва има свои предности и недостатоци, но ако се применуваат традиционални процедури, земјата може да се избалансира и збогати така што е погодна за повеќето растенија. Градинарската почва се состои од мешавина од различни состојки. Идеална почва е кирпич – плодна мешавина од песок, варовник и глина.

  Почвата е мешавина од глина, песок, варовник и хумус – во различни големини. Сепак, со набљудување и допир можеме да го одредиме составот на почвата. Копајте примероци од почва од неколку места и од длабочина од 20-30 см. Втријте влажни и суви примероци помеѓу прстите и ќе ја почувствувате разликата.

  Тест за глинена почва

  Глинестата почва сјае. Таа е мазна, леплива под прстите и кога е влажна е лизгава. Неговата боја е кафеава, жолта или сива. Фините честички на таа почва се врзуваат во цврсти, тешки грутки. Во лето, површината се стврднува и пука. Кога е дождливо, баричките остануваат на површината, па потребно е малку време да се исцеди почвата. Глинените почви потоа стануваат калливи, тешки и лепливи.

  Влажни земја, обликувајте ја во топка и превртете ја во форма на колбаси, со дијаметар од 1 см. Колку е подолг обликот на колбасот, толку е поголема содржината на глина. Ако можете да ја свиткате формата во прстен без пукање, почвата е многу богата со глина. Ако формата пукна за време на тркалањето, почвата веројатно е богата со песок или тресет.

  Тест за варовник

  Жолто-белата варовничка почва е исто така леплива на допир. Има ронлива структура и не се врзува кога е влажно. Содржи парчиња варовник и може да биде тврд. Добро е пропустлив за вода и брзо се суши во лето. Ставете неколку земја на чиста, сува крпа и завиткајте ја околу рабовите на крпата. Скршете ја почвата и истурете ја во темна чинија. Истурете бел оцет врз примерокот . Тогаш земјата ќе почне да се пени. Колку повеќе пена и колку подолго трае, толку е побогата почвата со варовник.

  Тестови за тресет и песочна почва

  Тресетната почва , црна и ронлива, содржи многу органска материја и хумус, но не се врзува за грутки. Ја апсорбира водата како сунѓер, и одеднаш се суши и круни. Тој е влакнест на допир, има сунѓереста структура и не се врзува.

  Од друга страна, на песочна почва , бојата варира помеѓу жолта и црвена, а на допир е како песок. Лесно е да се обработи, лабаво, не задржува вода, затоа се суши одеднаш и губи хранливи материи. Пука лесно под прстите, зрнесто е и грубо.

  Многу градини имаат мешавина од различни видови почва.

  Растенијата најдобро ќе ви кажат

  Погледнете кои плевели и диви растенија растат добро во вашата градина, бидејќи тоа ќе ви даде одлични информации за видот и состојбата на почвата. На тешки глинени почви, тие растат: подкожник, глуварче, притаен путер, киселица, црвена репка, гроздобер, детелина со седум лисја, камилица и камилица.

  На  Парцели нив и ќе најдете buttercup, коњско опавче, диви нане, comfrey, подбел, заеднички Дворник, крокус, Cinquefoil и бубачки. Варовнички почви се совршени за одгледување: сенф, афион, цвет од цвет, гроздобер, детелина, камилица, калјани, еребици, обична пајажина, ленено семе, рибизли и подуени грмушки. 

  Почвите богати со минерали , особено оние богати со азот, се погодни за раст на коприва.

  Земјиштето може да се подобри, но има ограничувања. Во принцип, препорачливо е да се прилагодат растенијата на типот на почвата, а не да се менуваат нејзините својства за да одговараат на растенијата што сакаме да ги одгледуваме.

  Како да се подобри квалитетот на земјиштето?

  Тешката глинена почва е тешко да се обработи. Глината може да биде многу плодна , но е густа и во зима се лади многу и е натопена во вода. Од друга страна, се загрева побавно во пролетта, што го забавува растот на растенијата и спречува добар развој на коренот.

  Додадете многу органска материја. Варовник и песочен материјал ќе ја подобрат и уништат цврстата структура на почвата. Секоја година, по можност на есен, закопајте 3 килограми добро распаднато ѓубриво, компост од градина и печурки или сличен компостиран растителен отпад на 1 квадратен метар почва. Раширете слој со дебелина од 2-3 см на почвата и закопајте го добро.

  Зеленото ѓубриво е добар начин да додадете органска материја во почвата во несадените делови од градината. Во есен, сее ‘рж, детелина, комфри или сенф на чиста почва, и кога растенијата растат, закопајте ги во земјата на длабочина од 20 см, но пред да цветаат.

  Додавањето варовник ќе ја намали киселоста на глинестата почва. На секои 2-3 години посипете 150 грама вар на квадратен метар гола земја и закопајте ја. Ова ќе ја задржи киселоста на идеално ниво за одгледување на повеќето растенија. Почекајте најмалку еден месец пред сеидбата или садењето.

  Компостот од печурки содржи многу варовник, па затоа може да се користи за да се зголеми алкалноста на почвата.

  Градинарски чакал или камчиња може да се додадат во почвата за подобро одводнување. Раширете слој на дебелина од 2-3 см на земја и закопајте го. Не користете ситен песок бидејќи нема да ја меле глината. Кога садите грмушки, закопајте слој од остатоци од грнчарија во земјата.

  Додавање органска материја

  Варовничката почва има pH вредност поголема од 7, така што високата алкалност на варовникот може кај неотпорните растенија да предизвика пожолтување (хлороза), пожолтување на лисјата. Исто така, може да биде плитко и сиромашно со хранливи материи. За да ја намалите pH вредноста, измешајте материјали што ја зголемуваат киселоста, како што се добро распаднато ѓубриво, компост, цвет на сулфур или кисели ѓубрива.

  Треба да додавате органска материја секоја година за да ги обновите хранливите материи и да ја подобрите способноста на почвата да задржува вода. Закопувајте добро распаднато ѓубриво или компост или одгледувајте зелено ѓубриво на неуредени кревети. Прекривањето на почвата околу растенијата, исто така, го зголемува учеството на органска материја, без да им наштети на растенијата.

  Земјата е богата со хумус, добро ја задржува водата, но има лоша структура и тешко се цеди.  Ако почвата стане кисела, додадете градинарски варовник или креда.

  Песочната почва е лесна. Брзо се загрева на пролет, па затоа е идеално за одгледување рани култури. Има многу отворена структура на добра дренажа, но брзо губи влага и хранливи материи. Како резултат, нејзината плодност нагло опаѓа ако не додаваме хранливи материи редовно.

  Добро распаднато ѓубриво, компост или кој било друг компостиран зелен отпад треба да се меша во почвата секоја година. Actе делува како природен сунѓер – апсорбира и задржува вода. Копајте слој дебел 2-3 сантиметри.

  Закопувајте го зеленото ѓубриво во празни кревети и користете го како прекривка околу растенијата за да ја задржите влагата.

  Хранење за побогато цветање

  Постојат растенија кои растат добро во кисела почва, со pH вредност од 4 или помалку. На есен, додадете градинарски вар или вар за да ја намалите киселоста. Потребната количина зависи од тоа колку е кисела почвата: ако pH е 6-6,5, се додаваат 150 гр градина креда или друг варовник на метар квадратен; за pH помеѓу 5 и 6 се додаваат 200 грама, а за pH помалку од 5 300 грама на квадратен метар.

  За да ја подобрите хранливата вредност на почвата, добро оплодете ја и закопајте органска материја на пролет. Варовник не се додава истовремено со ѓубривото, бидејќи нивната реакција произведува гас-амонијак со остар мирис. Важно е да се води соодветна грижа за растенијата и да се реши општиот проблем поврзан со почвата или да се нахрани одредено растение со цел да цвета побогато.

  Хранење дрво

  Разгранувањето на корените скоро го следи разгранувањето на крошна, што значи дека пукањата што ја апсорбираат храната ќе бидат далеку од дрвото, под надворешниот раб на крошна. Дрвото треба да се оплоди во областа. Ако почвата е цврста, дупчете ја со вилушки и наводнете го ѓубривото.

  Хранење грмушки

  Распоредете го ѓубривото околу основата на секое растение и добро изгнијте го во горните 2-3 см почва. Освен ако почвата не е многу влажна, секогаш полевајте го ѓубривото.

  Хранење преку лисја

  Прскањето на разредено течно ѓубриво на лисјата на растенијата е брз и ефикасен начин на директно оплодување, особено за време на суво време, кога корените се помалку активни. Фолијарно оплодување е одличен тоник за растенија кои се тешки за одгледување и одеднаш ќе ги зајакнат, но во никој случај не треба да се прави ова додека растението е под директно влијание на сонцето.

  Секогаш избирајте ѓубриво со најдобар сооднос на корисни материи за вашите растенија. Азот го стимулира растот на зелените лисја и стеблата, па затоа е идеален за тревници и листопадни растенија. Фосфорот се користи за стимулирање на раст на корените, цветни пупки и општо здравје на растението. Калиумот ја зголемува отпорноста на растенијата на штетници и болести, го забрзува цветањето, односно развојот и созревањето, а на овошјето и цвеќињата им дава поубава боја.

  Agrobot

  Кога користите готови, течни ѓубрива, внимателно следете ги упатствата. Нахранете ги растенијата на секои две недели, за време на сезоната на растење, но во првиот и последните месеци од хранењето треба да ја преполовите количината на ѓубриво. За да избегнете пржење на корените, прво проверете дали подлогата е влажна. Ако е суво, наводнете ги растенијата 15-30 минути пред хранењето.

  Органски материјал – срцето на почвата!

  Големиот органски материјал е срцето на секоја почва, затоа мора редовно да го надокнадуваме, без оглед дали станува збор за ѓубриво, компост или зелено ѓубриво. Подобрување на структурата и влагата на почвата, го поттикнува растот на коренот и го зголемува внесот на хранливи материи од почвата. Во исто време, тли и микроорганизми во почвата ја претвораат органската материја во хумус и истовремено полека ослободуваат хранливи материи што корените на растенијата ги апсорбираат по потреба.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Идеална почва е ” глина “, што е мешавина од 20-25% глина, 30-35% варовник или креда и 40-50% песок. Богато е со хумус како компост од лисја или компост од други органски материи. Содржи големи и мали честички од глина, варовник и песок кои заедно со хумус ја врзуваат и задржуваат влагата и хранливите материи, а истовремено истекуваат вода.

  Добро проветрената почва овозможува силен и длабок раст на коренот, ја стимулира активноста на корисни микроорганизми, односно распаѓање на органска материја во хумус, додека почвата ослободува хранливи материи. Вишокот вода слободно се цеди, што овозможува почвата да се впие и да ги оштети корените, да го запре растот на растението и да предизвика венење.

  Погребување на зелено ѓубриво

  Зеленото ѓубриво е идеално за градинарски градини. Кога цвета, косете го со ножици или машина за сечење. Косењето оставете го на земја неколку дена да се исуши. Кога косењето е суво, исечкајте го со ротирачка косилка (без корпа). Копајте ѓубриво на 10-15 см. Почекајте една недела пред да ги засадите садниците и 3 недели пред сеидбата.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img