Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

18.8 C
Skopje
Friday, April 12, 2024

More
  домаАгро советиСнежна мувла - голем проблем по топење на снегот

  Снежна мувла – голем проблем по топење на снегот

  petel baner

  Снежна мувла претставува голем проблем на многу љубители на тревниците по топењето на снегот. Имено, многу од нив се пожалиле на проблемот со повремено влошување на тревникот. Влошувањето се манифестира со голем број „дупки“ со дијаметар од околу десет сантиметри.

  снежна мувла

  Што допринесува за појава на снежна мувла?

  Појавата на снежна мувла е предизвикана од патогени микроорганизми кои се појавуваат индивидуално или заедница, што ја отежнува нивната контрола. Меѓу наведените причини за појава на снежна мувла, Microdochium nivale е најчест.

  Ова е веројатно најраспространетата габична болест во Европа, нападнати се треви со фини и широки лисја како што се Агростис, Лолиум, Поа. Симптомите на нападот се највидливи по зимата, иако габата е присутна цела година. Некои билки како Festuca rubra покажуваат изразена отпорност на оваа болест.

  Снежната мувла напаѓа ослабени и обраснати растенија. Најчесто се јавува на влажни и премногу набиени почви, а по период на долгорочно задржување на снежната покривка, се развива исклучително добро во услови на висока влажност и ниски температури под снежната покривка.

  Како се манифестира?

  Ако на тревникот, откако ќе се стопи снегот, забележите светло-кафеава површина со дијаметар од околу 5 см во рана пролет, сигурно е во тек напад на снежна мувла. Под поволни услови, овие области можат да се зголемат до 30 см во дијаметар. Со понатамошно ширење на болеста, заразените делови можат да ја окупираат целата површина на тревникот. Првите знаци на оваа болест може да се забележат уште во есен во форма на светло жолти дамки. Напад на снежна мувла влијае на слабеењето на растенијата, кои потоа, со некои секундарни инфекции, умираат целосно. Лошото и дождливо време во текот на пролетта влијае на ширењето на мицелиумот низ целата површина.

  Agrobot

  Мерки за сузбивање

  Аеризација – аерацијата е една од мерките што може значително да придонесе за контрола на оваа болест. Потоа отстранување на снегот од тревникот, последното косење треба да се направи што е можно пониско за да се намали површината на листот пред зимата.

  Тревникот треба да се наѓубри пред зимата со малку поголем процент на калиум, додека азот треба да се додаде во многу мала количина или ништо, во зависност од анализата на почвата. Премногу високите вредности на pH влијаат и врз почетокот и развојот на болеста. Покрај тоа, ѓубрива базирани на железо што се прскаат на тревниците доцна есен намалуваат нападот на причинителите на болеста.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во случај сите овие мерки да не се доволни, употребата на систематски фунгициди треба да започне во рана пролет.

  Повеќе информации од сличен карактер ќе најдете во рубриката Агро училница.

  Посетете ја и зачленете се во нашата Viber и Facebook група.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img