Маштеница, матеница, сурутка,… Оваа „волшебна” течност е вистинска скапоценост во нашата кујна.
![маштеница](https://zemjodelie.mk/wp-content/uploads/2021/01/маштеница.jpg)
Целата приказна за маштеницата оди дотаму што се употребува за подготовка на вкусни освежителни напитоци во комбинација со овошје; наместо вода за приготвување печива и варива (но не заборавајте – не треба да е солено).
Посолената матеница се користи за маринирање на месо (не сте виделе помеко месо од она кое стоело преку ноќ во оваа течност).
Направете зимница од овошје и зеленчук со помош на матеница наместо индустриската есенција.
Оние кои имаат бавчи ја користат како спреј против пепелница, а при полевање на растенијата (особено кај домати или малини кои сакаат покисела почва) добиваш здрави растенија со прекрасни здрави листови.
Ако чувате коковчиња додатете им од течноста во храната – како богат додаток на протеини!
![младо сирење](https://zemjodelie.mk/wp-content/uploads/2021/01/младо-сирење-1.jpg)
Оние пак, кои работат на сопственото тело преку бодибилдинг велат матеницата (сурутка) е највисок хранителен извор на протеини.
Што е всушност МАШТЕНИЦА (СУРУТКА)
Млекото содржи два типа на протеини во себе: казеин и сурутка. Казеинот по процесот на создавањето на сирење оди во сирењето, а сурутката завршува во течноста.
Полна е со здрави материи – витамини (особено B2), добри бактерии и ензими кои ги чистат и смируваат цревата. Во еден литар сурутка има само 360 калории. Сурутката според хемиските анализи е утврдено дека има 16 типови на протеини, 8 минерали, 7 витамини, до 23 амино киселени и до 11 ензими. Сурутката содржи многу минерали, неопходни за нашиот организам и тоа првенствено калиум калциум, бакар, железо, цинк, кобалт, манган и фосфати. Овие минерали се важни, бидејќи тие ги интегрираат метаболичките процеси и придонесуваат за поквалитетен тонус на ќелиите.
Правилното одвивање на овој процес, значително го намалува ризикот од мозочен удар, од висок крвен притисок. Го подобрува имунитетот, ги регулира штетниот холестерол и цревната флора, го регенерира црниот дроб, ја спречува остеопорозата и го намалува забниот камен.
Од шеќерите во сурутката има најголем процент на лактоза, која е особено важна во исхраната на децата. Сепак, протеините се најважната состојка на сурутката. Составено претежно од есенцијални амино киселини, учествуваат во создавање на мускулна маса, но не создаваат масни наслаги и не дебелеат. Токму поради ова сурутката се смета за еден од најдобрите енергетски извори и се препорачува на спортисти, деца,стари лица, трудници, доилки.
Татковците на медицината Хипократ и Гален ја нарекувале „Лековита вода” и ја препорачувале за редовна употреба.
Постојат многу начини да добиете сурутка во домашни услови (од кефир, павлака – буквално од било кој ферментиран производ).
МЛАДО СИРЕЊЕ
За да добиете матеница, препорачуваме да направите младо сирење.
![младо сирење](https://zemjodelie.mk/wp-content/uploads/2021/01/младо-сирење.jpg)
Ем младо сиренце за децата, ем маштеница за готвење или пиење. Не верувам дека некогаш сте пробале вакво сирење, бидејќи е најубаво за јадење првите три дена откако ќе се направи, а млекарите го подготвуваат за свои потреби од практични причини – додека да дојде до фрижидерот во продавница веќе не е истото.
Всушност, толку е вкусно и здраво што нема ни да ви потрае три дена. Ќе се борите самите со себе да не го изедете уште првиот ден.
БУТИН алатка која веќе ретко кој ја има
![](https://zemjodelie.mk/wp-content/uploads/2021/01/бутин-2-696x1024.jpg)
Тесен, долгнавест, дрвен сад за матење матеница,јогурт.
Од млекото се добива кисело млеко, a со додавање на пресно “благо” млеко и со матење во бутин се добива матеница – јогурт.
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.