Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаситеПечурка Реиши - чудотворен лек

  Печурка Реиши – чудотворен лек

  petel baner

  Реиши, лековита печурка и чудотворен лек кој се користи во традиционалната кинеска медицина повеќе од 4.000 години. Стана популарна на Запад во последните неколку децении. Во природата, таа обично расте на трупците или паднатите дабови дрвја, па затоа е популарно познат како дабов сјај.

  Плодното тело има тврда и дрвена структура и се состои од капа и странично врзана рачка. Шапката е сјајна, со дијаметар од 2-30 см, на почетокот е неправилна, а подоцна има форма на вентилатор. Бојата на целосно зрела печурка може да биде различна нијанса на портокалова, црвена или кафеава боја . Концентричните зони од различна возраст се јасно видливи на површината на шапката.

  Ефекти и придобивки

  Современото истражување покажува дека габата Реиши има антитуморно дејство, има позитивни ефекти врз кардиоваскуларниот систем, црниот дроб и нервниот систем.

  Списокот на здравствени придобивки што ги носи оваа печурка е навистина долг. Се користел во традиционалната медицина на Кина и Јапонија за лекување на нефритис, хипертензија, артритис, несоница, бронхитис, астма и чир на желудник. 

  Таа важеше за чудотворен лек за сите болести. Но, современите истражувања покажуваат дека делува антитуморно, помага во лекување на ХИВ инфекција, има позитивни ефекти врз кардиоваскуларниот систем. Придонесува за заштита на црниот дроб, подобрување на работата на нервниот систем и др.

  Реиши расте од мај до ноември. Тоа е габа типична за мртви или умирачки дрвја, пред сè даб , а потоа јавор, брест, жална врба, магнолија, слива . Може да се најде на трупците, а понекогаш и на самата земја, врзани за корените на дрвјата.

  Одгледување на овој чудотворен лек

  Одгледувањето на оваа печурка е прилично едноставно, но неопходен е здрав мицелиум, кој ќе може да формира плодно тело под соодветни услови.

  Масовното производство на печурки Реиши започна во 1971 година, а денес, под целосно контролирани услови, индустриски се одгледуваат големи количини, кои се користат за фармаколошки и клинички испитувања.

  Растењето на форми е практично, едноставно и сосема природно. Неопходно е да се формираат форми со должина од околу 1 м и дијаметар од 10-25 см , со сечење гранки на алдер или топола, иако може да се користат и други видови дрвја што растат брзо.

  Начин на одгледување

  Дупки се дупчат во формите, во нив се вметнуваат зрна жито или ‘рж обраснат со мицелиум, а потоа отворите се полнат со восок , поради заштита од инсекти и неповолни временски услови. Со цел габите да растат непречено, тие треба да бидат заштитени од директна сончева светлина и доволно влага . Формите треба да се закопаат во земјата по целата должина, или едноставно да се постават, ако почвата е влажна.

  Најдобро би било да изберете засенчено, природно влажно место , но исто така е можно да поставите рамки со ткаенини. Со овој метод на одгледување, потребни се шест месеци до две години пред првата значајна жетва , а потоа жетвата на истите форми продолжува во следните четири до пет години “.

  Исто така е можно да се инокулираат кратки форми , долги 30-50 см, кои се ставаат во саксии, се полнат со струготини и се полнат до врвот со земја. Саксиите треба да се чуваат во пластеници.

  Потребни се строго контролирани услови

  Сепак, иако е прилично едноставна, има и недостатоци – може да се појават проблеми поради варијации на температурата (зима-лето). Затоа, за одгледување поголеми количини на оваа габа, се препорачува да се одгледува на подлога, во затворен простор, под контролирани услови.

  Agrobot

  Се покажа дека соодветна подлога е мешавина од струготини и струготини добиени од алдер и даб. Смесата се пакува во специјални вреќи кои се стерилизираат, а потоа се инокулираат. Кесите треба да бидат распоредени хоризонтално една врз друга, така што печурките што растат од отворот на вреќата да формираат вертикален „ѕид“.

  По 30-60 дена од инокулацијата, кесите треба да се отворат, со цел да се промени концентрацијата на јаглерод диоксид и со тоа да се стимулира формирање капа на горниот дел од рачката. Температурата во просторијата треба да биде околу 24C, со висока влажност . Треба да потрае нешто помалку од три месеци од инокулацијата до моментот на бербата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Особено е важно да се собере печурката во моментот на целосна зрелост . Ако побрзате и го подигнете прерано, неговиот корисен ефект ќе биде отсутен. Само во моментот на целосна зрелост доаѓаат до израз соединенијата кои имаат позитивен ефект врз човечкото тело , како што се протеоглукани, диетални влакна, стероиди или некои полисахариди. Интересно е што Ganoderma lucidum содржи и органски германиум, кој има способност да ја неутрализира болката во последните фази на рак .

  Рецепт за чај од Реиши печурка

  Ставете три до пет грама суви печурки во еден литар вода и оставете го да отстои преку ноќ. Следниот ден, варете два часа, во покриен сад. Чајот се консумира млак, со додаток на витамин Ц, а доколку е потребно можете да додадете и мед. Најдобро е да го пиете наутро.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img