Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

26.8 C
Skopje
Friday, April 12, 2024

More
  домаАгро ВестиНа Европа и недостасува шеќер?

  На Европа и недостасува шеќер?

  petel baner

  ЕУ во периодот 2020/21 година очекува производството на шеќер да падне за скоро 15%. Кои се причините?

  Производителите на шеќерна репка претрпеа голем број штети минатата година, а шеќерот во Европа опаѓа. Ова беше под влијание на ниските цени, кои не се доволни за одржливост, но исто така и на забраните за активната супстанција за заштита на оваа култура. Бројни фабрики за шеќер беа затворени, а неповолните услови како што се суша и болести, штетници и вируси го отежнуваа производството.

  Според проценките, во Европската унија и Велика Британија се очекува дури 10% помало производство на шеќер и изоглукоза во споредба со претходната година, односно 16,3 милиони тони. Бидејќи Обединетото Кралство повеќе не е дел од ЕУ, проценките за периодот 2020/21 година се дека тие понатаму паѓаат на  15,4 милиони тони , што е скоро 15% помалку од претходната сезона. 

  Се помалку површини под шеќерна репка

  Може да се очекува дека оваа индустрија веројатно повеќе нема да може да снабдува храна“, рече  д-р. Херман Јозеф Шмиц од фабриката Фајфер и Ланген коментирајќи го лошото производство во Германија. Тој смета дека недостатокот ќе мора да се надомести со увоз.

  Со оглед на ниските цени, земјоделците ширум ЕУ го намалија производството на шеќерна репка за 2,3% во 2020 година. Така, во Франција и Германија, се посеани помали области, и ова е исто така последица на затворањето на фабриките за преработка во овие две земји, кои беа водечки во тоа производство.

  Франција бележи најлоши приноси во последните 20 години, а според проценките на Шмиц тие се околу 25% пониски. Меѓу главните причини е вирусот на жолтица, за кој се сеќаваме, производителите повикаа на помош затоа што имаа намалување на приносот од 30 на дури 50%. Сушата создаде дополнителен проблем.

  Во Полска, ситуацијата е обратна, благодарение на државните стимулации. Се проценува дека површината под оваа култура е зголемена за 10.000 хектари. Сепак, времето влијаеше и на резултатите таму и имаше проблеми со патогени, што предизвикаа дамка на листовите.

  Agrobot

  Ниски цени на шеќер

  Цените обично се разликуваат поради бразилското производство. Така, просекот, според Европската комисија, за октомври 2020 година бил околу 381 евро  за тон бел шеќер. Според Шмиц, ова не е доволно за одржливо и успешно одгледување шеќерна репка. „ Понатамошното враќање на цената е клучно за производството“ , предупреди тој.

  Според Фајфер и Ланген, годинава се очекува стабилно одгледување на оваа култура во Европа и тие веруваат дека повторното одобрување на неоникотиноидите во некои земји што се користат за нејзина заштита ќе придонесе за тоа. Тоа е вид пестицид кој беше критикуван во последните неколку години за нарушување на здравјето на пчелите.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Закрепнувањето на производството се гледа и преку мерки за намалување на употребата на ѓубрива. Тие се дел од Зелениот план насочен кон намалување на нивната употреба за 20% до 2023 година. Имено, оваа индустриска култура е високо ценета претходна култура за други култури бидејќи остава зад себе почва збогатена со хранливи материи.

  Нема сомнение дека на пазарот секогаш ќе има простор за шеќер, но трендовите се менуваат, кога станува збор за засладувачи. Купувачите се повеќе избираат поздрави алтернативи, а популарноста расте за стевиа, јаворов сируп, оризов слад, кокосов шеќер и слично. 

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img