Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Wednesday, April 24, 2024

More
  домаАгро ВестиКомпир видови и кога се садат

  Компир видови и кога се садат

  petel baner

  Компир е земјоделска култура што многу се одгледува во Македонија. Компирот има повеќе видови сорти кои се садат во различен период.

  Ќе ви покажеме неколку видови и поделба според времето на садење:

  МНОГУ РАНИ СОРТИ

  Bellarosa

  висок принос
  жолто месо
  висока отпорност на суша
  големи клубен

  Карактеристики:
  РаностасностМногу ранКлубен:Форма Длабочина на окцата Лушпа Боја на месото Дисколорација Овална – долго овална Плитка- средно плитка Црвен, мазна Жолта Нема
  Консумативна категорија (според EAPR)B
  Кујнски квалитетКвалитетен компир, погодна за помфрит, одличен вкус, жолта боја на месотоОтпорности:Нематоди Пламењача Краставост Црно гниење Rо 1, 4 Средн -висока отпорностСредно-висока отпорност Висока отпорност
  ПриносМногу високи пазарни приноси, крупни до многу крупни клубениОсетливи на:Напукнувања Механички оштетувања Гнилеж Слабо осетливи Слабо осетливи Слабо осетливи
  РазвојБрз
  Погодност за магационирањеВисока, добро погодна за складирање
  Растителни препораки:
  ОдгледувањеПочви со добра земјоделска состојба и средно (редовни) барање за наводнување.Многу отпорна сорта на високи температури.
  ФертилизацијаТреба да биде оплодена со мала количина на азот. Со цел да се обезбеди сува материја или содржина на скроб, односно, калиумот треба да се на направи со хлорид без ѓубрива(калиум сулфат).
  ЗеленилостЗаштитна контрола од касна пламењача е препорачливо.
  Фертилизација:
  АзотМалку-средно во споредба со локални стандарди
  Фосфор100кг/ха
  Калиум200-250кг/ха
  Магнезиум60кг/ха

  Corrina

  Corrina

  мазна, жолта лушпа
  жолто месо
  одличен вкус

  РаностасностМногу ранКлубен:Форма Длабочина на окцата Лушпа Боја на месото Дисколорозација Овална Многу плитки Жолта, многу мазна Жолта Ниска
  Консумативна категорија (според EAPR)B
  Кујнски квалитетКвалитетен компир, одличен вкус, иста боја после варење, префериран за пакувањеОтпорности:Нематоди Компиров вирус Y Пламењача Краставост Црно гниење Ризоктонија Ro1-Ro4 Висока отпорност Средно-висока отпорностСредно – висока отпорност Висока отпорност Висока отпорност
  ПриносМногу високи пазарни приноси, средно крупни клубениОсетливи на:Напукнувања Механички оштетувања Гнилеж Слабо осетливи Средно-слабо осетливи Слабо осетливи
  РазвојБрзо
  Погодност за магационирањеДобро за складирање во првите месеци
  Растителни препораки:
  ОдгледувањеПочви со добра земјоделска состојба и барање на редовно наводнување.
  ФертилизацијаСо цел да се обезбеди сува материја или содржина на скроб, односно, калиумот треба да се на направи со хлорид без ѓубрива(калиум сулфат).
  ЗеленилостОсетлива на висока количина на Метрибузин
  Фертилизација:
  АзотСредно во споредба со локални стандарди
  Фосфор100кг/ха (во тек на садењето, водорастворлив фосфор)
  Калиум200-250кг/ха
  Магнезиум60кг/ха

  РАНИ СОРТИ

  Actrice

  Actrice
  • Actrice е ран компир за свежа потрошувачка
  • Оваа сорта обезбедува висок принос.
  • Actrice дава прекрасни кружни овални клубени и има добар вкус.
  • Сортата е многу погодна за миење.
  • Осетлив на метрибузин.
  • Нема обезбојување при пржење.

  одителство Денис x Агата
  Зрелост Рано
  Развој Добро
  Тубер Тркалезна овална
  Боја на кожа Жолта
  Принос Висок
  Големина на клубен Голем
  Тип на готвење АБ
  Сува материја 18,5%
  Толеранција на суша 7

  Отпорност на PCN Ro1 & Ro4 Отпорен
  Болест на брадавица Fysio 1 Отпорен

  Marbel

  Marbel

  мазна, жолта лушпа
  жолто месо
  одличен вкус
  одлична погодна за пакување

  РаностасностРанКлубен:Форма Длабочина на окцата Лушпа Боја на месото Овална Плитки Жолта мазна Жолта
  Консумативна категорија (според EAPR)B
  Кујнски квалитетКвалитетен компир, одличен вкус, иста боја после варење, префериран за пакувањеОтпорности:Нематоди Компиров вирус Y Пламењача Краставост Црно гниење Ризоктонија Ro1-Ro4 Висока отпорност Средно-висока отпорностСредно-висока отпорност Висока отпорност Висока отпорност
  ПриносМногу високи пазарни приноси, средно крупни клубениОсетливи на:Напукнувања Механички оштетувања Многу слабо осетливи Средно-слабо осетливи
  РазвојБрзо
  Погодност за магационирањеДобро зачувување
  Растителни препораки:
  ОдгледувањеПочви со добра земјоделска состојба и средни (редовни) барања за наводнување.Почви со висок ризик на гнилеж треба да се избегнуваат.
  ФертилизацијаТреба да биде оплодена со мала количина на азот. Со цел да се обезбеди сува материја или содржина на скроб, односно, калиумот треба да се на направи со хлорид без ѓубрива(калиум сулфат).
  ЗеленилостОсетлива на поголема количина Метрибузин.Рутинска контрола од касна пламењача е препорачливо
  Фертилизација:
  АзотМалку-средно во споредба со локални стандарди
  Фосфор100кг/ха (во текот на садењето, водорастворлив фосфор)
  Калиум200-250кг/ха
  Магнезиум60кг/ха

  СРЕДНО РАНИ

  Captiva

  Captiva

  мазна, жолта лушпа
  жолто месо
  големи клубени
  одличен принос

  Карактеристики:
  РаностасностСредно-ранКлубен:Форма Длабочина на окцата Лушпа Боја на месото Дисколоризација Овална Плитка Жолта, мазна Жолта Ниска
  Консумативна категорија (според EAPR)B
  Кујнски квалитетКвалитетен компир, одличен вкусОтпорности:Нематоди Пламењача    Rо 1, 2, 3 Висока отпорност 
  ПриносМногу високи пазарни приноси, крупни клубениОсетливи на: Напукнувања Механички оштетувања Гнилеж  Слабо – Средно осетливи Многу слабо осетливи Многу слабо осетливи
  РазвојБрз
  Погодност за магационирањеВисока, добра погодна за складирање
  Растителни препораки:
  ОдгледувањеПочви со добра земјоделска состојба и редовно барање за наводнување.
  ФертилизацијаСо цел да се обезбеди сува материја или содржина на скроб, односно, калиумот треба да се на направи со хлорид без ѓубрива(калиум сулфат).
  ЗеленилостЏелито има добра и многу цврсто зеленило.Заштитна контрола од касна пламењача
  Фертилизација:
  АзотМалку-средно во споредба со локални стандарди
  Фосфор100кг/ха (во тек на садењето, водорастворлив фосфор)
  Калиум200-250кг/ха
  Магнезиум60кг/ха

  Georgina

  Georgina

  стабилен висок принос
  жолто месо
  одлична мазна кожа
  длабоки окца

  Карактеристики:
  РаностасностСредно-ранКлубен:Форма Длабочина на окцата Лушпа Боја на месото Кратко – Овална Плитка Жолта, мазна Жолта
  Консумативна категорија (според EAPR)B
  Кујнски квалитетКвалитетен компирОтпорности:Нематоди Пламењача Краставост Rо 1 – 3 Средна отпорностВисока отпорност
  ПриносМногу високи пазарни приноси, многу крупни клубениОсетливи на:Напукнувања Механички оштетувања Гнилеж Многу слабо осетливи Слабо – средно осетливи Слабо осетливи
  РазвојБрз
  Погодност за магационирањеВисока, добро погодна за  складирање
  Растителни препораки:
  ОдгледувањеПочви со добра земјоделска состојба и средни (редовни) барање за наводнување.
  ФертилизацијаТреба да биде оплодена со мала количина на азот. Со цел да се обезбеди сува материја или содржина на скроб, односно, калиумот треба да се на направи со хлорид без ѓубрива(калиум сулфат).
  ЗеленилостГеоргина има јак развој на зеленило кај што треба да се внимава со заштита на касни болести.Рутинска контрола од касна пламењача е препорачливо.
  Фертилизација:
  АзотМала – средна количина во споредба со локални стандарди
  Фосфор100кг/ха
  Калиум200-250кг/ха
  Магнезиум60 кг/ха

  Laura

  Laura

  мазна црвена лушпа
  жолто месо
  одличен вкус
  одлична погодна за помфрит

  РаностасностСредно ранКлубен:Форма Длабочина на окцата Лушпа Боја на месото Овална-долга овална Плитки Црвена,мазна Длабока жолта
  Консумативна категорија (според EAPR)B
  Кујнски квалитетКвалитетен компир, одличен вкус, префериран за помфритОтпорности:Нематоди Вирус на свиткување на листовите Компиров вирус Y Пламењача Краставост Ro1-5 Висока отпорна  Многу висока отпорнаСредно-високо отпорна Средно-високо отпорна
  ПриносВисоки пазарни приноси, средно крупни до крупни клубениОсетливи на:Гнилеж Напукнувања Механички оштетувања Слабо осетливи Слабо осетливи Слабо – средно осетливи
  РазвојБрз
  Погодност за магационирањеВисока, добро за складирање
  Растителни препораки:
  ОдгледувањеЛаура има средни барање на квалитетна почва и наводнување.Почви со висок ризик на гнилеж треба да се избегнуваат.
  ЗеленилоТреба да биде оплодена со мала количина на азот. Со цел да се обезбеди сува материја или содржина на скроб, односно, калиумот треба да се на направи со хлорид без ѓубрива(калиум сулфат).
  ХербицидиЧуствителна на хербицидот Metribuzin, треба да се избегнува употреба на висока доза. Рутинска контрола од касна пламењача е препорачливо.
  Фертилизација:
  АзотСредна количина во споредба со локални стандарди
  Фосфор100кг/ха (во текот на садењето, водорастворлив фосфор)
  Калиум200-250кг/ха
  Магнезиум60 кг/ха

  Red Fantasy

  Red Fantasy

  мазна, црвена лушпа
  жолто месо
  многу отпорна на болести
  одлична погодна на различни климатски услови

  Карактеристики:
  РаностасностСредно-ранКлубен:Форма Длабочина на окцата Лушпа Боја на месото Дисколорозазија Овална – долго овална Плитка Црвена, мазна Жолта Ниско
  Консумативна категорија (според EAPR)B
  Кујнски квалитетКвалитетен компир, одличен вкус, длабока жолта боја на месотоОтпорности:Нематоди Компиров вирус Y Пламењача Краставост Црно гниење Ризоктонија Rо 1, 4 Многу висока отпорност Висока отпорностВисока отпорност Висока отпорност Висока отпорност
  ПриносМногу високи пазарни приноси, средно крупни до крупни клубениОсетливи на:Напукнувања Механички оштетувања Гнилеж Слабо осетливи Слабо – средно осетливо Слабо осетливи
  РазвојБрз
  Погодност за магационирањеМногу добра погодна за подолго складирање
  Растителни препораки:
  ОдгледувањеПочви со добра земјоделска состојба и средни (редовно) барање за наводнување.
  ФертилизацијаТреба да биде оплодена со мала количина на азот. Со цел да се обезбеди сува материја или содржина на скроб, односно, калиумот треба да се на направи со хлорид без ѓубрива(калиум сулфат).
  ЗеленилостЗаштитна контрола од касна пламењача е препорачливо.Осетлива на висока количина Метрибузин.
  Фертилизација:
  АзотМалку-средно во споредба со локални стандарди
  Фосфор100кг/ха
  Калиум200-250кг/ха
  МагнезиумДобро снабдување во споредба со локалните стандарди

  СРЕДНО КАСНИ

  Agria

  Agria
  • Агрија е умерено доцна сорта за преработка на помфрит и е погодна за компир за маса.
  • Сортата расте добро во Северна Африка Европа.
  • Чувствителност на метрибузин.
  •  Нема обезбојување при пржење.

  Родителство Кварта x Семло
  Зрелост Умерено доцна
  Развој Добро
  Тубер Тркалезна овална
  Боја на кожа Жолта
  Принос Висок
  Големина на клубен Голем
  Тип на готвење АБ
  Сува материја 21,1%
  Толеранција на суша 7

  Отпорност на PCN Ro1 & Ro4 Отпорен

  Cereza

  Cereza
  • Цереза е средна доцна сорта.
  • Оваа сорта е многу погодна за пакување.
  • Клубените се долги овални со црвена мазна кожа и жолто месо.
  • Приносот е многу висок и клубените се еднакви.
  • Цереза има голема толеранција на суша.
  • Нема чувствителност на метрибузин.
  • Нема обезбојување при готвење

  Родителство Лора x Белини
  Зрелост Умерено доцна
  Тубер Тркалезна овална
  Боја на кожа Црвена
  Боја на месо Жолта
  Принос Висок
  Големина на клубенот Голем
  Тип на готвење АБ
  Сува материја 18,7%

  Agrobot

  Jelly

  Jelly

  мазна, жолта лушпа
  жолто месо
  одличен вкус
  одличен погоден за помфрит

  РаностасностСредно-подоценКлубен:Форма Длабочина на окцата Лушпа Боја на месото Дисколоризација Овална Многу плитка Жолта, мазна Жолта Ниска
  Консумативна категорија (според EAPR)B
  Кујнски квалитетКвалитетен компир, одличен вкус, префериран за помфритОтпорности:Нематоди Компиров вирус Y Пламењача Краставост Црно гниење Ризоктонија Rо 1 – 5 Висока отпорност Висока отпорностВисока отпорност Висока отпорност Висока отпорност
  ПриносМногу високи пазарни приноси, средно крупни до крупни клубениОсетливи на:Напукнувања Механички оштетувања Гнилеж Слабо осетливи Слабо осетливи Многу – слабо осетливи
  РазвојБрз
  Погодност за магационирањеВисока, одлична погодна за подолго зачувување
  Растителни препораки:
  ОдгледувањеПочви со добра земјоделска состојба и средно (редовно) барање за наводнување.Висока толеранција на суша.
  ФертилизацијаТреба да биде оплодена со мала количина на азот. Со цел да се обезбеди сува материја или содржина на скроб, односно, калиумот  треба да се на направи со хлорид без ѓубрива(калиум сулфат).
  ЗеленилостЏелито има добра и многу цврсто зеленило.Заштитна контрола од касна пламењача е препорачливо.
  Фертилизација:
  АзотМалку – средно во споредба со локални стандарди
  Фосфор100кг/ха (во тек на садењето, водорастворлив фосфор)
  Калиум250 – 300кг/ха
  Магнезиум60кг/ха

  Margarita

  Margarita
  • Маргарита е средно доцна сорта што создава броеви на клубени и одличен принос.
  • Погодна за свежа потрошувачка.
  • Нема чувствителност на метибрузин.
  • Нема обезбојување при готвење.

  Родителство Кара x Аусонија
  Зрелост Умерено доцна
  Боја на кожата Црвена
  Боја на месдо Жолта
  Принос Многу висок
  Големина на клубенот Голем
  Тип на готвење Б
  Сува материја 18,7%
  Толеранција на суша 8
  Отпорност на PCN Ro1 & Ro4
  Отпорност на болест PVY 7,5

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  КАСНИ СОРТИ

  Desiree

  Desiree
  • Desiree е цврста сорта, долги, овални клубени со црвена кожа.
  • Многу погоден за производство на помфрит, кога се одгледува во топла клима.
  • Нема чувствителност на метрибузин.
  • Нема обезбојување при готвење.

  Родителство Urgenta x Despeche Боја на кожата Црвена
  Боја на месо Жолта
  Принос Висок
  Големина на клубен Голем
  Сува материја 19,7%
  Толеранција на суша 8
  Отпорност на PCN Ro1 & Ro4

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img