Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024

More
  домаАгро ВестиПотекло на медот: етикетите ги мамат потрошувачите

  Потекло на медот: етикетите ги мамат потрошувачите

  petel baner

  Скоро половина мед на европскиот пазар се увезува од Кина. Истражувањата покажаа дека 20% од увозот е фалсификуван и содржи нелегални адитиви, предупредува европратеничката Билјана Борзан.

  Промена на правилата на Европската унија за означување на потекло на медот побара Билјана Борзан, европратеничка.

  Имено, сегашните правила дозволуваат употреба на ознака дека дел од медот се добива со мешање на мед произведен во ЕУ и мед што не е произведен во ЕУ или потекнува од ЕУ, но без наведување на земјата на потекло. Сето ова води кон манипулација и измама на потрошувачите. 

  Скоро половина од медот доаѓа од Кина

  Борзан објаснува дека во пракса ова може да значи дека производ кој има 1% европски мед и 99% увезен мед може да биде етикетиран како „мешавина од мед од ЕУ и надвор од ЕУ“. Сегашниот систем, вели тој, е во рацете на препродавачи и увозници, а промените секако ќе им помогнат на домашните производители. 

  „Скоро половина од медот на европскиот пазар се увезува од Кина. Истражувањата покажаа дека 20% од увезениот мед е фалсификуван и содржи нелегални адитиви како шеќерен сируп. Тие служат за зголемување на количината“ . 

  Да потсетиме, Европската асоцијација на фармери Copa-Cogeca верува дека медот разреден со шеќерен сируп се извезува не само од Кина, туку и од Украина. 

  Што се однесува до цената, просечната цена за килограм кинески мед е околу 1,5 евра. Европскиот пак, се продава за околу четири. Затоа производителите предупредуваат дека една од причините за тоа е додавање на шеќерен сируп и други супстанции. „ Во исто време, од сегашните ознаки, на потрошувачите ќе им биде тешко да разликуваат точно од каде потекнува медот што го купуваат, а потеклото на храната е важно за потрошувачите“.

  Agrobot

  Овие правила овозможуваат лов во матно

  Понатаму, за разлика од Кинезите, производителите на мед во ЕУ мора да се придржуваат до строгите правила. Контролите не се доволно силни за да спречат увоз на мед што не е во согласност со европските стандарди. Затоа, стратегијата на ЕУ “од поле до трпеза”, за која е задолжена во парламентот, е можност за тоа да се поправи.

  Претходната година беше крајно неповолна за домашните пчелари. Приносот на мед не беше задоволителен и во повеќето општества оваа количина е под просекот, поточно од пет до десет килограми по кошница.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Сепак, побарувачката за овие производи не е намалена. Напротив, тој е малку повисок од минатата година.

  Овој тренд беше најмногу под влијание на пандемијата на корона вирус, односно желбата за здрава исхрана и зајакнување на имунитетот.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img