Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

21.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024

More
  домаАгро советиПролетно садење на јагоди - предности и недостатоци

  Пролетно садење на јагоди – предности и недостатоци

  petel baner

  Летното или пролетното садење е дилема за многу лозари. Секое решение има свои предности и недостатоци. Во продолжение предности и недостатоци на пролетно садење на јагоди.

  Пролетното садење на јагоди се одвива во текот на март и април. Сепак, како и во секоја деловна активност, ние треба да ја смислиме нашата стратегија, односно она што сакаме да го постигнеме. Во согласност со целта да се направат подготовки и да се спроведе садење.

  Пролетно садење на јагоди – Предности

  Предноста на пролетното засадување е добивање помал принос по само два месеци садење, но и безбедност за првата култура следната година, бидејќи во текот на летото постојат одредени опасности што најчесто се извор на доцнењето на самиот производител, пред се во однос на подготовка на почвата. Затоа, со садење во март, јагодите имаат многу простор и време да се развијат максимално (цела година) за мај следната сезона кога очекуваме максимален принос.

  Недостатоци на пролетното садење

  Садењето јагоди на пролет има и одредени „недостатоци“ кои се однесуваат на подолг период на засадување во текот на годината во споредба со летното засадување кое се одвива во август. Затоа поголем број производители кои одгледуваат плантажи се одлучуваат за летно засадување. Како што рековме, сè има свои предности, но и можни ризици. Пролетното садење е секако побезбеден вид на садење во смисла дека максималниот резултат не е доведен во прашање. Но, тоа со себе носи и одредени трошоци. Значи, економски, и двата начина носат сличен резултат во првата година од жетвата, во однос на приходот.

  Пролетно садење на јагоди

  Одржување на насадите во текот на целата година по пролетното садење

  Одржувањето се однесува на следење на влажноста на почвата, односно редовно наводнување по потреба. Како да знаете кога да наводнувате?  Лесен начин е да земете мало парче земја покрај растението, една грутка и да започнете да го тркалате во вашите раце. Ако грутката се претвори во „црв“, односно почвата е еродирана, влажноста е добра. Колку повеќе се троши почвата – нема влага. Лесно е и практично. Постојат и одредени мерачи на влага наречени тензиометри.

  Agrobot

  Кога станува збор за избор на саден материјал, садниците треба да бидат добро формирани и здрави. Обрнете внимание на соодветниот асортиман. На пролет, важно е да се засади здрав саден материјал и добро развиен (како и во секое садење). Секако, билката има многу време (повеќе од една година) да се развие убаво за целосна култура.

  По бербата…

  Оваа прва пролетна берба трае во текот на мај, а после тоа е важно соодветно да се негува јагодата во текот на годината. Грижата се однесува на чистење на плевелите околу младата билка (сè додека не се зајакне и не се наполни дупката во фолијата). Одржувајте го и меѓуредовниот простор.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Нанесете заштита на растенијата за да останат здрави или да работите со микробиолошки препарати за имунитет на растенијата (доколку станува збор за органско производство). Секако, целта е здраво овошје без многу пестициди, но тие за жал се неопходни, но внимавајте да бидете во пропишаните дози. Јагодата се заштитува како над земјата, така и под земјата (коренов систем). Обрнете внимание и на едната и на другата, бидејќи  најчеста причина за сушење на растенијата се болести на кореновиот систем.

  Приносот се постигнува наскоро по садењето, што обично е околу 150 g по растение. Треба да бидете реални во врска со приносот на растенијата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img