Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

21.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024

More
  домаАгро советиЕфекти од недостаток и вишок на хранливи материи

  Ефекти од недостаток и вишок на хранливи материи

  petel baner

  Знаеме за позитивните ефекти кои минералите и хранливите материи ги имаат врз растенијата. Но, што се случува со нив при недостаток и вишок од овие елементи?

  Молибден (Mo)

  Молибденот е подвижен елемент во растението, па симптомите на недостаток прво се забележуваат кај старите долни листови. Недостаток на молибден, жолтеникави точки помеѓу вените на средните и старите долни листови и некроза на рабовите на листот. Ова е проследено со пожолтување кон рабовите на листот и навитката на лисјата. Додека формирањето на цвет се повлекува кај растенијата, се забележува застој во растењето со значително влијание врз развојот на круната и коренот на растението. Бидејќи ензимите поврзани со метаболизмот на азот не можат да функционираат во недостаток, нитратот не може да се претвори во амониум. Нитратот се акумулира во растението и се намалува формирањето на протеини.

  Утврдено е дека хлорофилот пронајден помеѓу лисните вени на растенијата кои немаат доволно молибден е помалку од нормалното. Кај растенијата, недостаток на (Мо) исто така остава цветови неотворени и се спречува формирање на полен. Ова предизвикува зрната од полен да останат мали и да не содржат протеини.

  недостаток и вишок

  Бакар (Cu)

  Бакарот е неподвижен во растението. Така, симптомите на недостаток прво се појавуваат кај младите органи на растението.Симптомите на недостаток се разликуваат во зависност од растението. Кај лешниците, симптомите на недостаток се јавуваат кога крајните лисја ќе пожолтат. Развојот на крајните пупки запира, лисјата се намалуваат и ја губат формата, формирајќи розета.Пред зреењето има пукање и пролевање.

  Утврдено е дека содржината на протеини се зголемува кај растенијата со недостаток на бакар во споредба со нормалните растенија. Додека пак, количината на масло, скроб и шеќерот што се намалува. Дефицитот на бакар влијае на формирањето на овошје, отколку на вегетативниот развој. Вишок на бакарБидејќи на растенијата им е потребен бакар на микро нивоа, нешто повеќе од количината што нормално се бара создава токсичен ефект врз растението.

  Кај растенијата што не се толерантни на бакар, првичниот одговор на токсичноста е намалување на издолжувањето на коренот, оштетување на плазматските мембрани и лачењето на К. Кај растенијата изложени на висока концентрација на Cu, се забележуваат промени како што се намалување на активноста на IAA оксидаза, морфологија на коренот, издолжување и формирање на странични корени како резултат на остри намалувања.

  недостаток и вишок

  Цинк (Zn)

  Ако недостатокот на цинк не е многу сериозен, тоа влијае само на лисјата и продолжува развојот на пукањето. Ако недостатокот е сериозен, развојот целосно запира. Бројот на пупки се намалува во пука или тие се исушат пред да се отворат. Кај сите растенија како што се недостаток на цинк и недостаток на манган, се забележува пожолтување помеѓу вените на листовите кои ја штитат нивната зеленило. Напротив, пожолтувањето на лисјата на дрвјата, како и дамки и формирање розети, се симптоми на недостаток на цинк.

  Во случај на недостаток, постојат симптоми како што се неуспех на нормалното развивање на пупките на врвот, намалување на лисјата и деформација на обликот. Во случај на недостаток на цинк, внесот на вода кај растенијата значително се намалува.

  Како резултат на намалувањето на формирањето на ауксин, се забележува скратување и застој на растот помеѓу зглобовите на прстите кај растенијата. Акумулацијата на фенолошки соединенија и масни материи се јавува кај растенијата.

  Во недостаток на цинк, се гледа дека корените влакна се собираат на врвот на коренот со оток во корените на растенијата. Утврдено е дека дефектите во развојот кај поленскиот прав на абсцизична киселина се акумулираат во листовите и цветните пупки на растенијата во недостаток на цинк, негативно влијаат на формирањето на зрната кај растенијата. Во токсичноста на цинк, растот на коренот на растенијата се намалува, корените стануваат потенки, младите лисја се виткаат и се забележува хлороза. Растот и издолжувањето на клетките се инхибираат, органелите на клетките се распаѓаат и се намалува синтезата на хлорофил. Во вишок цинк, меристемските клетки на коренот се лигнинизираат и растот на коренот и на стеблото се инхибираат. Фактот дека на растенијата им треба цинк во многу мали количини, дури и ако е премногу мал, создава отровен ефект врз растението.

  недостаток и вишок

  Бор (B)

  Во недостаток на бор, растот завршува со умирање на растенијата. Цветањето значително се повлекува, а транспортот на вода и минерални материи во растителните ткива е нарушен.

  Борот е неподвижен кај растенијата, па симптомите на недостаток прво се појавуваат кај младите органи. При недостаток на бор, амониум азот и растворлив органски азот, аминокиселини и амиди се акумулираат во зрелите органи на растенијата. Количината на протеини се намалува. Во случај на недостаток на растителни лисја, се зголемува концентрацијата на шеќер и скроб. Сепак, шеќерот не може да се носи до потребните краеви на растението во растението и да се појават значителни штети.

  Во недостаток, количината на маснотии се зголемува во клетките за разлика од пектинот. Клеточните зидови стануваат кревки и слаби. Обезбедување на џуџест и грмушкаст изглед на корените, спречување и запирање на издолжување на корените. Иако симптомите на недостаток варираат во зависност од растенијата, генерално се забележуваат симптоми како што се пукање на школка, испуштање на непцата, смрт на пупка, абнормални ситуации во цвеќето и овошјето.

  Во недостаток на бор, неправилност се јавува кај ртење на полен кај растенијата и регресии на формирање на овошјето, плодовите се мали и со низок квалитет. Во случај на недостаток, развојот на коренот на растението значително се повлекува.

  Премногу од потребниот бор има негативно влијание врз растот на растението. Како што е случај со неговиот недостаток, развојот честопати запира.

  Железо (Fe)

  Често пожолтување (хлороза) се забележува на лисјата на лешници во недостаток на железо. Иако лисните вени ја задржуваат својата зелена боја, пожолтувањето се појавува како мазно пожолтување помеѓу вените. Општо земено, пожолтувањето на младите лисја се случува кратко време порано отколку постарите лисја, а младите лисја се повеќе погодени.

  Постои намалување на количината на хлорофил и намалување на стапката на фотосинтеза и намалување на дишењето на растението.Симптомите на недостаток се јавуваат во многу варовнички почви и услови каде што реакцијата на почвата е висока (pH> 7,5).

  Морфолошки промени се јавуваат и во корените. Со сериозноста на недостаток, се намалува издолжувањето на коренот. Врвовите на коренот стануваат подебели и го зголемуваат формирањето на влакна во коренот. Како што е познато, оваа промена е создаден механизам за зголемување на навлегувањето на Fe.

  Магнезиум (Mg)

  Единствената причина за недостаток на Mg кај растенијата не е само ниското ниво во животната средина за хранење. Количината на други катјони како што се H +, K +, NH4 +, Ca +, Mn + предизвикуваат недостаток на Mg. Во кисели почви, кога рН е 5 па дури и помала, навлегувањето на Mg се намалува како резултат на концентрациите на Al + 3. Магнезиумот е подвижен, со други зборови, подвижен хранлив елемент во растението. Така симптомите на недостаток најпрво се забележуваат кај пониските стари лисја на лешник.

  Поради намалувањето на формирањето на хлорофил, на лисјата се појавуваат знаци на жолтило и хлороза. Во недостаток, иако листот се претвора во жолто насекаде, вените на листовите остануваат зелени. Поради фактот што молекулата на магнезиум хлорофил е состојка, фотосинтезата значително се намалува во случај на нејзин недостаток и таа не се јавува во напредните фази. Во случај на недостаток, супстанциите во жолта боја како што се ксантофилот и каротинот значително се намалуваат кај растенијата заедно со хлорофилот. Симптомите на недостаток на магнезиум се разликуваат од растение до растение.

  Како и кај другите хранливи материи, корисноста на другите хранливи материи се намалува во случај на вишок магнезиум во почвата. Најнегативниот ефект на вишок магнезиум е да се спречи внесувањето на К и Ca. Високите концентрации на Mg во почвата и растението предизвикуваат штета со нарушување на рамнотежата на Ca / Mg во растението. Корените чувствителни на недостаток на Ca се повеќе погодени од овие оштетувања.

  Калциум (Ca)

  Симптомите на недостаток прво се појавуваат кај младите органи на лешник. Младите лисја прво почнуваат да жолтеат, а потоа рабовите на врвовите на листовите се преклопуваат нагоре или надолу, листовите се деформираат. Горните пупки умираат и се појавува рано пролевање на цветот и пупките. Растителното ткиво омекнува и негативно влијае на интрацелуларниот механизам за транспорт.

  Во вишок на калциум, структурата на почвата се менува негативно. Соодветно на тоа, некои растителни хранливи материи што се корисни во почвата се претвораат во бескорисна форма. Дури и ако има доволно хранлив елемент во почвата, растението не може да има корист од тоа и тоа негативно влијае на приносот. Големата количина на калциум ја намалува корисноста на недостаток на магнезиум и магнезиум. Прекумерното количество на Ca во околината негативно влијае на корисноста на сите други микроелементи, освен Mo, особено макро хранливите материи како што се P, K и Mg.

  Калиум (К)

  Во случај на недостаток на калиум, краевите и рабовите на долните и средните лисја на растението пожолтуваат, а потоа се сушат. Тоа предизвикува листовите да се отворат доцна и да паѓаат пред време. Предизвикува кратка, густа структура на крошната со лисја, предизвикувајќи овошјето да биде изложено на повеќе сонце. Со тоа и намалување на приносот како резултат на изгореници од сонце.

  Недостаток, притисокот на тургор паѓа и растението станува лабаво поради воден стрес. Издржливоста против суша, мраз и фактори на болести се намалува. Предизвикува влошување на квалитетните карактеристики. Тоа предизвикува намалување на стапката на искористување на азотот и намалување на внатрешната полнота на овошјето.

  Во присуство на вишок калиум во околината, иако нема позитивно влијание врз развојот на лешници, се зема вишок калиум и се акумулира во растението. Како вишок на внес на калиум, недостаток на магнезиум се забележува во растението, иако има магнезиум во почвата. Исто така, може да предизвика недостатоци на Ca, B, Zn, Mn.

  Agrobot

  Фосфор (P)

  Дефицитот прво се забележува кај старите лисја. Во случај на недостаток на фосфор, растот на лешникот се повлекува и растението покажува темно зелена боја. Темната боја е резултат на акумулација на нитрати во растителните ткива.Пупките се формираат доцна во лешници и се намалува формирањето пупки.Остава предвремено пролевање, квалитетот на овошјето се влошува и зреењето се одложува.

  Предизвикува недоволно цветање и оплодување на лешниците и предизвикува намалување на приносот во следната година.На почетокот на недостаток, растението прво станува темно зелено, а во подоцнежната фаза, листовите на помладата возраст стануваат синкаво-виолетови или бронзени. Развојот на коренот се намалува и растот на растението се забавува.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Вишокот на фосфор ја намалува корисноста на азотот и некои микроелементи и негативно влијае на приносот.Тоа предизвикува времето на бербата да биде малку порано од нормалното. Вишокот на фосфор во почвата може да предизвика недостатоци на Ca, B, Cu и Mn.

  Автор: Тодор Лонго

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img