Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

21.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024

More
  домаАгро советиОдржување на атомизерот

  Одржување на атомизерот

  petel baner

  Обично, под исправност на атомизаторот, овоштарите подразбираат работа на пумпата, односно добар притисок и визуелен проток на млазниците. Како да извршите правилно одржување на атомизерот?

  Agrobot

  Се разбира, пумпата е практично „срцето“ на атомизерот, но нејзината точност не гарантира 100% квалитетна заштита. Она на што овоштарите многу малку обрнуваат внимание се квалитетни мешалки и млазници за атомизатор.

  Главните причини за губење на течности и слаба покриеност се:

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  • Истрошени и оштетени млазници
  • Слаб проток на воздух на вентилаторот
  • Недостаток и дефект на мешалката
  • Помал број на филтри и нивно нередовно чистење

  Најдобро е тестирање на атомизаторот да се изврши по зимата (кога ќе поминат ниски температури) и непосредно пред почетокот на сезоната за да може атомизаторот да се прилагоди и да биде подготвен за работа.

  атомизерот

  На почетокот на сезоната, мора да се извршат следните работни операции:

  • Проверете го резервоарот на атомизерот за нечистотија.
  • Пред да ги поставите млазниците, истурете мала количина вода и користете ја пумпата за да ги измиете резервоарот и цревата.
  • Измијте ги млазниците и ставете ги во лежиштата, користете подлошки за да спречите странично истекување и не затегнувајте ги млазниците на куќиштето.
  • Проверете и исчистете ги филтрите (мали и големи).
  • Испитајте го и наместете го манометарот.
  • Купете нови млазници ако старите се истрошени или оштетени.
  • Прилагодете го притисокот врз основа на табелата на производителот на млазницата.
  • Одредете ја оптималната брзина на движење на тракторот.

  За повеќе слични корисни стории посетете ја рубриката Механизација, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img