Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

5.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро советиРазредување на праските за подобар квалитет

  Разредување на праските за подобар квалитет

  petel baner

  За поголеми, поубави и поздрави плодови, потребно е рачно да се разредуваат. Во продолжение совет за разредување на праските.

  Agrobot

  Не е невообичаено да се започне со регулирање на родот на праските за време на цветањето. Сепак не се препорачува заради можни доцни пролетни мразови.

  Разредување на праските е најдобро да се започне 30 дена по оплодувањето. Тогаш можете да ги забележите заметнатите плодови, вклучувајќи ги и неисправните или близнаците што ги отстрануваме за да добиеме убави и здрави плодови.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Растојанието помеѓу двата плода треба да биде најмалку 10 сантиметри. Во тој случај плодовите не се „гушат“ едни со други. Понекогаш се потпираат едни на други, а со тоа се создаваат идеални услови за појава на болести во сезоната на дождови.

  Паралелно со разредувањето на овошјето, се прави летно кастрење на праската. Правило е да се остават околу 30 листови за еднен плод од праска.

  Разредување на праските

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img