Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро ВестиКои делови на Европа ќе бидат погодени од суша?

  Кои делови на Европа ќе бидат погодени од суша?

  petel baner

  Најниските глобални температури во последните 6 до 7 години започнаа во 2021 година. Наредните месеци ќе бидат потопли од вообичаеното. Која е долгорочната прогноза за тоа кои делови на Европа ќе бидат погодени од суша?

  Календарот полека се приближува до летото 2021 година, иако поради дневните температури се чини дека веќе сме таму. Сепак, ни останува повеќе од еден месец пролет, што во четвртиот месец беше обележано со чести ладни денови, па дури и снежни врнежи и оштетувања од мраз.

  Засега, не е многу потопло од просекот за овој период од годината. Европа е една од деловите во светот каде што се издвојуваат аномалиите на температурата, пишува порталот за прогнози  Severe Weather Europe (SWE). Тие неодамна објавија долгорочна прогноза за летото. 

  SWE користи три главни сезонски модели – европски ECMWF и UKMO и CFSv2 од САД. Сите овие прогнози покажуваат просечна метеоролошка слика во текот на јуни, јули и август. Но, експертите забележуваат дека тоа не значи дека ваквите временски услови ќе траат буквално три месеци. Ова, велат тие, само покажува и имплицира како може да изгледаат временските обрасци во опсег од 40 до 60 проценти од  времето.

  Сепак, според сите три модели, се очекуваат потопли од вообичаените услови во поголемиот дел од Централна и Јужна Европа. Таму може да се очекуваат суви периоди, но во помала мера отколку на западот на континентот.

  делови на Европа

  Не очекуваат периоди без врнежи?

  Според моделот ECMWF, летото во повеќето јужни и централно јужни делови на Европа, вклучувајќи ги и овие краишта, се предвидува да биде потопло од вообичаеното. Причината за ова е ширење на висок воздушен притисок од југ. Таквите временски услови значат и можни силни топлотни бранови кои можат да траат подолго и на повисоки температури од вообичаеното.

  Аномалиите на дождот поради присуството на силен систем за висок притисок над јужниот и централниот дел на континентот сугерираат на значително сушен период во југозападна и централна Европа. Затоа, големи суши може да се очекуваат во Шпанија, Франција и делумно во северниот дел на Балканот.

  Agrobot

  Од друга страна, моделот УКМО покажува зона со низок притисок на воздухот над северниот дел од континентот, само малку позападно отколку во претходниот модел. Според него, може да се забележат потопли воздушни маси над јужна и централна Европа, поради што во овие области се очекува потопло време од вообичаеното. Сепак, аномалиите не се толку силни како во предвидувањата на ECMWF. И за северниот модел на УКМО предвидува значително потопло време од вообичаеното и суша на запад, особено во Шпанија и Франција.

  Според третиот, американскиот модел CFSv2, повисоки температури може да се очекуваат во јужна и централна Европа. Иако не се забележуваат топлински аномалии во Шпанија, тие се присутни и во Словенија. Додека се забележуваат постудени отстапувања на југоистокот на Балканот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Овој модел на запад од континентот, сепак, предвидува повлажни временски услови од вообичаеното. Ова значи продирање на потопол, но и на влажен воздух.

  Условите за суша и топлите периоди се предвидуваат понатаму кон Источна и Централна Европа и Северен Балкан. За Ирска и северните делови на Обединетото Кралство и делови од јужна Скандинавија се предвидуваат влажни услови.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img