Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Saturday, April 13, 2024

More
  домаАгро советиОвес во исхраната на домашни животни

  Овес во исхраната на домашни животни

  petel baner

  Овесот е житна култура која се користи во исхраната на луѓето на различни начини: во форма на снегулки, гриз и брашно, а оваа информација не е изненадувачка со оглед на содржината на неговото зрно. Имено, ова растение е богато со протеини, есенцијални аминокиселини, но и минерали како железо, магнезиум, фосфор, калциум и други. Сепак, овес во исхраната на домашинте животни се користи многу повеќе. Зрното со кое се занимаваме денес има одредени предности кога станува збор за таа цел, но и недостатоци. Одвоивме пет за вас.

  Предности на овесот во исхраната на домашните животни

  • Овесот има позитивен ефект врз либидото на свињите и влегувањето на маториците во еструсот. Исто така, ако се користи во исхраната на бикови, тоа позитивно влијае на нивната сперматогенеза .
  • Како што повеќето луѓе знаат, овесот најмногу се користи во исхраната на коњите. Овие податоци не изненадуваат со оглед на фактот дека оние кои ја користат оваа житарка во исхраната имаат помала веројатност да страдаат од колика (болки во стомакот) и болест што се јавува по подолг одмор, треперење, тешкотии при движење на коњот и сопирање на задниот дел од телото.

  Поради количината на целулоза во лушпата, тој е многу погоден за дигестивниот систем на коњот, не предизвикува никакви нарушувања. На возрасните коњи им се дава плева, додека за ждребињата и постарите коњи сè уште треба да се лупи житото. Постојат многу тврдења дека коњите што јадат овес се поживи и полни со енергија во споредба со оние кои не користат овес во исхраната.

  • Ако се користи за хранење бројлери, има позитивно влијание врз намалувањето на перјата и канибализмот . Процентот што овесот треба да се внесе во смесата за нивната исхрана е од 10 до 15 проценти.
  • Кога ги храните козите и другите животни со слама, се смета дека е најдобро да се користи овесна.
  • Има повеќекратна примена, покрај житото, се користи овесна зелена маса, која може да се даде чиста, или да се комбинира со едногодишни мешунки и е погодна за силажа.
  овес во исхраната
  Овес

  Недостатоци

  • Зрното овес е покриено со тврда лушпа и неговиот пилинг воопшто не е лесен, а кога се дава на свињи и живина, потребно е да се излупи (високата содржина на целулоза во лушпата предизвикува тешкотии при варењето на храната).
  • Овесот има најниска енергетска вредност од сите житни култури. Нутритивната вредност на овесот е дури 15-20% пониска од јачменот.
  • Кога се користи во исхраната на свињи, се создаваат помеки маснотии, а со тоа и полоша сланина.
  • Големото количество незаситени масни киселини во неговото масло може да доведе до намалување на млечните масти.
  • Поради влијанието на условите за одгледување, квалитетот на зрната од овес може да осцилира многу од жетва до жетва, многу повеќе отколку кога станува збор за други житни култури.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img