Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

9.8 C
Skopje
Thursday, April 18, 2024

More
  домаАгро советиОптимално време за сеидба на сончоглед

  Оптимално време за сеидба на сончоглед

  petel baner

  Оптималното време за сеидба на сончоглед е кога температурата на почвата ќе достигне минимум 8ºC. Покрај густината на сеидбата и ѓубрењето, многу е важно да се придржувате до плодоредот при сеење сончоглед.

  Сеидбата на сончоглед треба да започне кога температурата на почвата во слојот за сеење ќе се зголеми на 8 до 10ºC. Во наши услови, времето на сеење сончоглед обично е првата третина од месец април.

  Секое доцнење во сеидбата повлекува повеќе или помалку намалување на приносот на семето и приносот на маслото. Младите сончогледови растенија се отпорни на краткорочните ефекти на доцните пролетни мразови.

  Agrobot

  Сончогледот е култура на сеидба со широк ред. Растојанието меѓу редовите е обично 70 cm, а растојанието помеѓу растенијата во низа е 25 до 30 cm. Густината на сеење на сончогледот за производство на масло се движи од 40.000 до 60.000, во зависност од условите на растење и спецификите на хибридот. При поголема густина на сеење, растенијата се самозасенуваат и се издолжуваат. Ова резултира со формирање на ситни плодови и помал принос.

  Оптимално време на сеидба на сончоглед

  Количината на семиња, во зависност од ‘ртењето, чистотата, апсолутната тежина и густината на склопот, се движи од 4 до 6 kg/ha. Сончогледот може да се сее и за производство на зелена сточна храна и силажа. За таа цел се сее во поголема густина, од 250.000 до 350.000 ‘ртливи семиња на хектар.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Длабочината на сеидба зависи од карактеристиките на почвата. Се движи од 4 до 6 см. На потешки, погусти почви, длабочината на сеење е помала и обратно. Доколку почвата е многу сува во моментот на сеидбата, корисно е да се направи подлабока сеидба, до 8 см. Тоа придонесува за обезбедување на потребната влага за ртење на семето, која се наоѓа во подлабоките слоеви на почвата.

  Нега на посевот

  Ако сеидбата се врши на сува почва, потребно е валање на почвата. Важна е и контролата на плевелот, а една од многу важните мерки е меѓуредовото одгледување. Оптималното време за оваа мерка е фазата од два до три пара листови. Целта на оваа мерка е превентивно уништување на плевелот, кршење на кората, расфрлање на површинскиот слој на почвата и зачувување на влагата. Доколку постои можност за наводнување, родот се наводнува за време на суша, особено во моментот на формирање на главата, цветање и налевање на зрната.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img