Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

22.8 C
Skopje
Saturday, April 13, 2024

More
  домаАгро советиВнимателно при калење на садници

  Внимателно при калење на садници

  petel baner

  Се намалува бројот на полевања, но се зголемува нормата за да се намали стресот поради температурните флуктуации и да се развие што подобро коренот на младото растение. Важни совети при наводнување за време на калење на садници.

  Во тек е производството на садници од пиперки, домати, зелка и други градинарски култури во топли леи. Пред пресадување на постојано место, растенијата треба да се изложат на пониски температури или да зајакнат. Расадот да се третира со 0,5 процентен раствор на калиум сулфат. Многу често има големи температурни разлики, дури и од 10 до 15 Целзиусови степени во однос на условите кои владееле до моментот на садење. Ова предизвикува голем стрес кај растенијата.

  Почекајте поволни температури

  Садниците произведени во заштитено подрачје треба да се подготвуваат за садење на отворен терен, бидејќи условите се неповолни, температурните осцилации се поголеми и почести во однос на заштитеното подрачје.

  Калење на садници започнува две недели пред садење на постојано место – со проветрување на стакленикот или тополите леи. Еден од најчестите третмани за зајакнување е намалувањето на температурата во заштитеното подрачје со вентилација. Вентилацијата го зголемува движењето на воздухот, што помага да се зајакнат растенијата. Првата недела проветрувањето се прави преку ден, а втората треба да се обезбеди преку ден и ноќ.

  Првите седум дена прозорците се отстрануваат и леите остануваат отворени во текот на денот. Вратите се отвораат, а навечер прозорците повторно се покриваат и затвораат, особено ако се најавуваат мразови. Последниве седум до осум дена остануваат отворени дење и ноќе.

  Не треба да се прави ова кога времето е премногу студено. Минималната дневна температура при калење на садници треба да биде 12 степени, а ноќната температура не треба да падне под пет. Затоа, потребно е да се почека температурата на воздухот  малку да се зголеми.

  За термофилните видови кои се чувствителни на пониски температури, како што се доматите, пиперката, дневната температура не треба да биде под 10 степени. Зеленчуковите видови како зелената салата и зелката не треба да се чуваат долго време на температури под пет степени. Во такви услови може да дојде до премин од вегетативен во репродуктивен раст, што е непожелно.

  Додадете био стимуланси и калиум

  Бројот на полевања се намалува, но се зголемува нормата  за да се намали стресот поради температурните флуктуации и да се развие што подобро коренот на младото растение. Во исто време, содржината на вода во самото растение се намалува, а содржината на сува материја се зголемува. Растението станува посилно и поотпорно и нема издолжување.

  Доколку продолжиме со наводнување  и ѓубрење на растението, ќе добиеме неодоливи, кршливи и кревки издолжени растенија. За да ги зајакнеме, можеме да примениме биостимуланси или ѓубрива богати со калиум во процесот на зајакнување на расадот.

  Ни со калењето не треба да се претера, бидејќи може да го забави напредокот на растенијата по пресадувањето и да доведе до подоцно плодоносење, а понекогаш и до намален принос.

  Садниците кои не се добро подготвени ќе никнат на местото каде што се пресадени, а процесот ќе трае многу подолго од две недели. Растението ќе биде под постојан стрес и подложно на болести и штетници.

  Заштитете ги растенијата од сонцето и ветерот

  Расадот е подготвен за отворен терен доколку има шест до осум листови, добро развиен корен и висина на стеблото од 15 до 25 см. Неколку часа пред пресадувањето на постојано место, потребно е добро да се наводнуваат младите растенија. Така ќе може полесно да се извадат од контејнерите и саксиите или да се откорнат од топлите леи или помалку да се оштетат коренските вени.

  Agrobot

  Екстракцијата треба да се организира така што може да се отстрани само онолку колку што може да се пресади. Извадените растенија треба да се заштитат од ветер и сонце со покривање со влажна крпа. Кореновиот систем треба да биде во вода, особено ако стои подолго.

  Пред да ги засадите растенијата на постојано место, почвата треба добро да се подготви. Најдобро е да се пресади кога е облачно или попладне. Земјиштето за садење треба добро да се подготви 10 до 15 дена пред садењето. Ако почвата е многу сува, треба да се наводни пред садење. Садењето на мали површини е рачно, а на големи машинско.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Температурата на почвата и воздухот треба да биде над 15 степени. Доколку се засади порано, додека почвата е сеуште ладна, кореновиот систем ќе биде помалку развиен и со тоа ќе се забави развојот на самото растение. Од друга страна, ако садењето на пиперките започне подоцна, растенијата потешко се “фаќаат”, страдаат од недостаток на вода, а плодовите побавно зреат.

  „На отворен терен најчесто се сади на растојание од 50-60 x 20 cm. Длабочината на садење треба да биде пет до шест сантиметри, до котиледон или еден сантиметар подлабоко. Подлабоко садење не се препорачува бидејќи е потребно повеќе време за затоплување на почвата на поголема длабочина.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img