Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

21.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024

More
  домаАгро ВестиСкандал во Италија: Откриена несовесна и загрижувачка употреба на пестициди

  Скандал во Италија: Откриена несовесна и загрижувачка употреба на пестициди

  petel baner

  Скандал во Италија – Долгиот судски процес доведе до ослободување од обвиненијата на истражувачите кои предупредија да не се користат пестициди во овоштарниците во Јужен Тирол. Сега ги објавија сите податоци.

  Еден од најголемите овоштарски региони во Европа се наоѓа во Италија, во долината Вал Веноста, во Јужен Тирол. Јаболката се одгледуваат на околу 18.000 ха, а во 2021 година имало околу 935.000 тони принос. За ова не придонесе само поволната клима, туку и употребата на хемиско-синтетички пестициди. Ова се поврзува со скандалот од 2017 година.

  Тогаш германскиот  институт за животна средина од Минхен (Umweltinstitut München) ја критикуваше нивната широка употреба. Ја започна  кампањата „Пестицид Тирол“ , која заврши на суд. Имено, повеќе од 1.300 овоштари покренаа судска постапка во која го обвинија институтот за клевета и фалсификување податоци. Меѓутоа, во мај 2022 година, судењето заврши со ослободителна пресуда.

  Државното обвинителство во Болцано во текот на оваа постапка ја одзеде како доказ книгата за третман на јужнотиролските овошни компании од 2017 година. Тие содржат информации за тоа колку и кои пестициди овоштарите користат на нивните ниви, колку често и за каква цел.

  Коктел ефект

  Неодамна Умвелтинститутот ги објави податоците и истражувањата. Врз основа на нив и покажаа дека станува збор за  алармантна состојба која е резултат на несовесно работење и користење на средства за заштита на растенијата, без преседан во Европа. 

  Тоа главно се поврзува со одгледување јаболка и употреба на исклучително опасни активни состојки на хемиски агенси. Резултирало со повеќекратна изложеност на неколку видови пестициди, т.н. коктел ефект.  

  38 третмани по овоштарник

  Податоците од 2017 година се однесуваат на 681 овошни насади во Јужен Тирол кои работат на вкупно 3.124 хектари производствени површини. Тоа е речиси половина од вкупната површина. Резултатите се загрижувачки и покажуваат дека од почетокот на март до крајот на септември истата година лекувањето се спроведувало секој ден.

  Од вкупно 83 употребени активни состојки, 17 веќе беа присутни на официјалната листа на кандидати за замена од ЕУ. Анализата покажува дека на секој овоштарник во просек биле извршени по 38 третмани. 

  Затоа, резултатите од анализата покажуваат дека биле во право во германската организација и дека критиките се сосема легитимни.

  Agrobot

  Во еден ден до 10 различни пестициди

  Кристин Фогт, една од авторките на истражувањето, изјави дека се користени бројни пестициди кои можат да бидат опасни за здравјето на оние кои ги користат и за здравјето на локалното население. Високо на листата се глифосат и хлорпирифос метил, кој е забранет бидејќи може да предизвика невро-развојни нарушувања кај ембрионите.

  89 отсто од плантажите користеле етофенпрокс, кој е опасен за водните организми, пчелите и другите инсекти. 65 проценти користеле неоникотиноид тиаклоприд. Утврдено е дека некои овоштари користеле до десет различни производи во ист ден, што ги докажува наводите за многу опасен коктел ефект. Околу 90 проценти од сите третмани се базирани на синтетички хемикалии

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Умвелтинститутот повикува на итна забрана за употреба на најопасните пестициди и хербициди во овоштарниците во Јужен Тирол. Оваа еколошка организација се залага и за постепено укинување на употребата на синтетички хемиски средства за заштита на растенијата низ цела Европа до 2035 година.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Вибер.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img