Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Sunday, April 21, 2024

More
  домаАгро советиБерба на пченка

  Берба на пченка

  petel baner

  Берба на пченка – не треба да биде премногу рано или предоцна. Најважно е да се одреди оптималното време на берба и да се подготви жетварот.

  Во зависност од големината на парцелата, тоа можеме да го направиме рачно или со наменски комбајни.

  Рачното берење е макотрпно и бара секој кочан рачно да се одвои од стеблото. Ова може да го направиме со одвојување на облечениот клип или претходно одвојување на листовите.

  Прилагодувањето на комбајнот често значи справување со непредвидени проблеми, но колку подобро сме подготвени, толку помалку ќе имаме застој на теренот.

  На овој начин, ќе избегнеме опаѓање на кочанот, кршење на зрната и дефекти кои можат да го намалат приносот и резултатите.

  Одредете го оптималното време

  За да се направи што е можно попрофитабилно, неопходно е да се одреди оптималното време на берба на пченка. Искусните луѓе многу добро знаат кога треба да го направат тоа, но оние кои немаат многу жетви зад себе, треба да се каже дека при преминот од восочна во целосна зрелост, технолошката фаза настанува кога зрното станува цврсто, сјајно, има карактеристична боја, а стебленцето со листови е претежно суво.

  Прерани и предоцни термини носат со себе одредени ризици. Незрелите зрна имаат поголема содржина на влага, потешко се одвојуваат, се дробат и потешко се складираат. Восочната зрелост е пожелна во случај на подготовка на силажа.

  За време на доцната берба, кочаните се изложени на напад од птици и други штетници, појава на болести и микотоксини.

  Agrobot

  Обрнете внимание на содржината на влага

  Постојат различни методи за одредување на зрелоста, а најстариот е визуелниот преглед. Во зрелата пченка, свилата се суши и е кафеава. На кочанот ги отвораме листовите со прстите и гледаме како изгледаат зрната. Кога ќе видиме дека има добиено карактеристична боја, дека површината е сјајна и цврста, тоа е знак на зрелост.

  Површината на зрното може да се изгребе со нокт. Присуството на млечна течност ни кажува дека сè уште не е подготвено за берба.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Горната граница за берба е зрно со содржина на влага помеѓу 30 и 35 проценти. Таквите кочани или зрна треба да се исушат за да се намали содржината на влага до 15 проценти кај раните хибриди. Во подоцнежните, содржината на влага може да биде малку повисока.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img