Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Tuesday, April 23, 2024

More
  домаАгро советиДрвени буриња во винарските визби – Клучен фактор за извонреден квалитет на...

  Дрвени буриња во винарските визби – Клучен фактор за извонреден квалитет на виното

  petel baner

  Примарниот инвентар на секоја винарска визба било и останало дрвото. Секоја винарска визба има барем еден сад направен од овој материјал. Сите дрвени буриња во визбата не се од исто дрво, не се со иста дебелина, форма, цврстина и порозност. Се одржуваат на различни начини, што сето тоа влијае на квалитетот на виното, особено за време на созревање, стареење и формирање на букето.

  Дабот најчесто се користи за производство на дрвени буриња за вино. Други видови дрво (костен и багрем) ретко се користат. Квалитетот на дрвениот сад произведен од даб зависи од видот на дабот, како и од надморската височина и географската ширина. Во Франција се користат два вида даб, Querqus robur, кој има висока содржина на полифеноли со релативно ниски концентрации на миризливи материи. Потоа европскиот даб  Querqus petraea, кој има висок мирис, потенцијални и ниски концентрации на елагитанини извлечени од дрвото. Во САД преовладува  белиот даб Querqus alba. Американските и европските дабови видови не се разликуваат многу по составот. Се разликуваат по способноста да се извлечат материи од дабот.

  Agrobot

  Рок на траење на дрвените дабови садови е од 50 до 130 години. Украсениот даб е покомпактен и помалку порозен. Дрвени буриња од овој тип даб се направени од расцепен даб или пилевина. Бурињата од расцепен даб се поскапи бидејќи само 25-35% од едно дабово дрво се користи за производство, додека до 70% се користи за производство на дабово буре од струготини.

  Дрвени буриња се прават во различни големини. Поголемите садови може да се расклопат и повторно да се склопат на друго место од истиот подрум. Дотраениот може да се замени со нов. Дрвеното буре ќе остане незаменлив сад, со оглед на порозноста низ кој се оксидира виното, што овозможува процес на созревање на квалитетните бели, а особено црвените вина, но само во одредено време.

  Дрвените буриња можат да бидат кружни или овални. Предноста на овалните буриња во споредба со кружните е што подобро го користат просторот во визбата. Бурињата се поставуваат во подрумот на бетонски и дрвени подлоги, по должината на подрумот, во зависност од ширината, односно капацитетот на подрумот да ги смести.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Дното на бурето мора да биде 40-50 cm над подот. Растојанието помеѓу двете буриња 10-15 cm и 50-60 cm од ѕидот. Покрај дрвените буриња, во винарската визба се користат и други дрвени садови (шкафови, табли, маси, столови). Најважни се конусните кади со различни големини, кои се користат за ферментација на црно грозје или за складирање вино. Дрвените буриња се прицврстени со метални прстени, чиј број зависи од големината. Пред употреба, новото дрвено буре или со променето дно мора да се завитка или подготви за прием, нега и складирање на виното. Постојат неколку начини на завиткување, а во пракса тие се најчести: завиткување со ладна вода со додавање сол, топла вода со додавање на сода, сулфурна киселина или прегреана пареа со помош на парен котел.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img