Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Wednesday, April 24, 2024

More
  домаАгро ВестиПроизводство на живина: Извонредната динамика на глобалната живинарска индустрија

  Производство на живина: Извонредната динамика на глобалната живинарска индустрија

  petel baner

  Во изминатите 50 години, производството на месо од живина забележа значителен раст, што претставува вистинско чудо во развојот на земјоделството. За оваа извонредна динамика сведочеше почесниот професор и статистички аналитичар д-р Ханс-Вилхелм Виндхорст.

  Помеѓу 1970 и 2020 година, глобалното производство на месо од живина се зголеми од 15,1 милиони тони на 137 милиони тони, што претставува раст од 807,8%. Ова беше најбрзо растечки животински производ во овој период. Во последната деценија, помеѓу 2000 и 2020 година, растот е импресивен, со зголемување од над 68 милиони тони.

  Како растело производството на живина?

  Анализата на развојот на континентално ниво открива дека Азија одиграла клучна улога во брзиот развој, придонесувајќи со 41,6% од зголемувањето на производството во набљудуваните децении. Следат Централна и Јужна Америка со придонес од 16,8%, додека Северна Америка и Европа со 16% и 14%. Африка и Океанија значително заостанаа, додека Централна и Јужна Америка и Азија забележаа највисок релативен раст. Дури и во Африка, растот беше повисок отколку во Европа и Северна Америка.

  Производство на живина: Ситуацијата денес

  Ситуацијата значително се промени во изминатите неколку децении. До 1990 година, Европа беше поголем производител на месо од живина од Азија, но тогаш имаше забележителен пораст на производството во неколку азиски земји. Исто така, во 2000 година Америка ја надмина Европа. Овие промени во производната динамика доведоа до значителни промени во глобалниот удел на континентите во производството на месо од живина.

  Agrobot

  Кога се разгледува растот на производството на различни видови месо, забележуваме дека тој главно е резултат на зголеменото производство на пилешко месо. Пилешкото месо учествува со 85,5% до 88,2% од вкупното производство на месо од живина во анализираниот период.

  Промени во производството на живина

  Земјите, исто така, забележаа забележителни промени во нивните улоги како производители на живина. На пример, САД доминираа до 2019 година, кога беа престигнати од Кина. Бразил, исто така, доживеа импресивен раст, искачувајќи се од 10-то место во 1970 година на третото место во 2020 година. Има и други значајни промени во составот на водечките производители, што ја отсликува динамиката на терен.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Како заклучок, производството на живина доживеа невиден раст во изминатите 50 години. Ова е главно резултат на зголеменото производство на пилешко месо, што беше овозможено со примена на напредни технологии. Динамиката на континентално ниво и промените во водечките земји-производители укажуваат на значителни промени во глобалниот пејзаж на производството на месо од живина.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img