Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Saturday, April 13, 2024

More
  домаАгро советиПаразити кај овците и отпорност на лекови

  Паразити кај овците и отпорност на лекови

  petel baner

  Паразити кај овците и отпорност на лекови е голем предизвик за здравјето на животните.

  Преживувањето на резистентни популации на паразити е зголемено со неефикасен третман поради ниски дози, погрешна дијагноза на болеста и прекумерна и непрофесионална употреба на антихелминти каде што тие не се индицирани.


  Антхелминтскиот отпор е еден од најголемите предизвици за здравјето и профитабилноста на овците и влијае на целата овчарска индустрија. Една неодамнешна студија покажа проценка дека „паразитски црви“ ја чинат европската сточарска индустрија повеќе од 1,8 милијарди евра годишно, од кои отпорноста на антипаразитски лекови трае дури 38 милиони евра.

  Документ објавен од Британската ветеринарна асоцијација (Британска ветеринарна асоцијација, Упатство за употреба на антихелминти кај животни кои пасат) наведува дека ” во некои. Климатските промени со топли и влажни сезони веројатно ќе го зголемат проблемот.


  Насоки за контрола на паразити кај овците


  Преживувањето на овие резистентни популации на паразити е зголемено со неефикасен третман поради ниски дози, погрешна дијагноза на болеста и прекумерна и непрофесионална употреба на антихелминти каде што тие не се индицирани. Документот ја нагласува свеста дека мора да се применат нови стратегии за да се забави неизбежната појава на отпор на овие лекови, како и да се контролираат паразитите во случај на отпор .

  Овие проблеми доведоа до воспоставување на нови упатства за контрола на паразити кај овците, кои беа широко промовирани со објавувањето на техничкиот прирачник Одржлива контрола на паразити кај овците. тука ( Одржлива контрола на паразити кај овци) достапна

  Изборот за отпор се случува секогаш кога хелминтите (округли црви, тении, метили) кај овците домаќини се изложени на антихелминти. Се верува дека гените кои изразуваат отпорност на одредена или комбинација од антихелминти се присутни со многу ниска фреквенција кај неселектираните популации на хелминти, но не даваат предност за преживување во однос на осетливите гени. Кога лекот ќе ги убие повеќето, сите подложни хелминти, фецесот ќе содржи главно само јајца од преживеаните отпорни паразити, кои последователно сочинуваат многу поголем дел од следните генерации.

  Овој притисок на селекција и создавањето на резистентни паразити се под влијание на: концентрацијата на антихелминтикот на кој е изложен паразитот, фреквенцијата и времето на лекување, ефективноста на лекот, очекуваниот животен век на паразит, плодност (количина на јајца), дел од популацијата на хелминти изложена на антихелминти во споредба со онаа во пасиштето („во рефугија“ или „во засолништето“).

  Паразити кај овците и отпорност на лекови

  Упатството во техничкиот прирачник е сумирано на следниов начин:

  Ефективноста на третманот секогаш треба да се проверува
  Колку што е можно, намалете ја употребата на лекови во договор со ветеринарот преку подобро управување со стадото и следење на состојбата
  Избегнувајте воведување на отпорни паразити следејќи ги принципите на строг карантин.
  Препораки за дозирање за да се избегне отпор
  Дозирањето премалку поради погрешна проценка на телото тежината на овците и неисправната опрема за примена е честа појава. Дозите мора да се засноваат на најтешките животни во групата (јагниња, овци и овни поделени во различни групи).

  Постојат и непрофесионални методи на администрација, неправилно пресметување на точната доза и употреба на неточни ваги. Проблемот е надополнет со фактот што овците од педигре обично се дозираат почесто од комерцијалните животни, со цел да се зголеми производството.

  Поддозирање може да се појави и по неправилно складирање на лекови, употреба на производи со поминат рок, мешање на некомпатибилни лекови или хемикалии пред дозирање или употреба на производи со сомнително потекло.

  Биорасположивоста на лекот може да се намали поради брзо варење кај јагнињата или поради ефектите од заболување на црниот дроб, на пример поврзани со присуство на млади метили.

  Нивото на избор за отпорност на паразити е под влијание на процентот на вкупната популација изложена на лекот. Колку е поголем процентот на популацијата изложена на лекот кај овците во однос на паразитите во пасиштето за време на третманот, толку е побрз изборот за отпорност.

  Затоа, стапката на селекција за отпорност против хелминти е највисока на оние фарми кои спроведуваат најефективна контрола.

  Избегнувајте непотребен третман со антихелминти.


  Важно е да се намали зависноста од антихелминти со откажување од непотребни третмани.

  Во многу стада, овците се третираат со нив пред да се парат со верување дека тоа може да го подобри процентот на јагнење.

  Предностите на оваа стратегија се дека доколку овците се во лоша состојба, антипаразитарниот третман пред парењето може да доведе до подобри резултати, под услов потоа да бидат добро нахранети.

  Не смееме да заборавиме дека токму во тој период паразитите внатре во животното почиваат во мукозната мембрана, каде што се заштитени од лекови, што ќе им овозможи опстанок.

  Agrobot

  Антхелминтиците се суштинска опција за третман и се многу ефикасни за одржување на здравјето кога се користат правилно и во соодветни околности. Сепак, тие не треба да се користат без внимателно разгледување на ризикот што секоја употреба го носи со потенцијалната појава на отпор.

  Нивната употреба мора да биде детално елаборирана во годишниот план за одржување на здравјето на стадото во договор со ветеринарот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Намалена е употребата на антибиотици кај животните

  Придружете се на нашата заедница на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img