Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

9.8 C
Skopje
Thursday, April 18, 2024

More
  домаАгро колумнаДали овошјето може да раѓа обилно секоја година?

  Дали овошјето може да раѓа обилно секоја година?

  petel baner

  Дали овошјето може да раѓа обилно секоја година? По обилна жетва, овошното дрво мора да одмори?

  Производителите кои не ги знаат доволно биолошките карактеристики на овошките, како и потребата од грижа во одредена сезона, во зависност од фенофазата, сметаат дека оваа појава е нормална.


  Сменувањето на продуктивни и непродуктивни години во овоштарството се нарекува наизменична, алтернативна или периодична плодност . Може да биде целосно или делумно. Целосно е кога година со висока плодност следи година без неа, а делумно кога година со обилна плодност следи година со значително помал род.

  Овошните дрвја можат да произведуваат наизменично секоја втора или трета година.

  Причината може да бидат повеќе фактори, а примарни се биолошките карактеристики на видот, сортите и подлогите, потоа климатските услови на производство и грижа на овошките.
  Појавата не е подеднакво изразена кај сите видови:
  „ Производителите кои не знаат доволно за биолошките карактеристики на овошните дрвја, како и за потребата од грижа во одредена сезона, во зависност од фенофазата, сметаат дека оваа појава е нормална бидејќи, според нив, по обилната жетва, овошното дрво мора да мирува “, но се поставува прашањето дали навистина е потребно овошките да мируваат по добар род или пак, може да се елиминира наизменичниот род и да се влијае тие редовно и обилно да произведуваат.

  Оваа појава не е подеднакво изразена кај сите видови и сорти, а на неа не се склони овошките како јагоди, малини, рибизли, огрозд, боровинки и други.

  Исто така, речиси и да го нема кај вишните, вишните и праските. „ Од друга страна, добро ни е позната алтернативната плодност на бистричката слива.

  Таа е поизразена кај јаболката и крушите, но и таму има разлика помеѓу поединечните сорти “.

  Така, некои сорти на јаболка , како Џонатан, црвено и златно вкусно, даваат плод речиси редовно, додека некои, како што се Лијепа од Боскоп, Канадското сиренце, Онтарио итн., ја покажуваат оваа тенденција, но и некои сорти на круши (Авраншка , Гелерт, Пасторчица) .

  Во зависност од климатските услови на производство, поединечните сорти покажуваат различни тенденции, така што оние кои редовно и обилно произведуваат во една производна област, произведуваат наизменично во друга и обратно. Затоа е важно да се избере соодветен асортиман за секоја растечка област.

  Тоа е прашање на грижа
  Кога ќе се случи во иста област на растење, кај некои производители редовно да произведуваат исти сорти, а кај други периодично, тогаш можеме да зборуваме за разликата во грижата.

  Ако е добро, а тоа се однесува на ѓубрење и обработување, наводнување, кроење, проретчување на вишокот плодови, заштита од болести и штетници и слично, тогаш овошките редовно ќе раѓаат плодови или ќе бидат помалку подложни на периодично родење.

  Исто така, раѓаат наизменично ако во одредени години нема сеење (диференцијација) на цветните пупки или ако се засеани, но слабо развиени.

  Во годините на обилна плодност, овошното дрво троши големи количини на хранливи материи за раст и развој на плодовите, па затоа е повеќе исцрпено. Во исто време, растот на едногодишните пука и површината на листот е значително намален, а вториот доведува до намалување на асимилацијата на јаглени хидрати.

  Поради намалувањето на фотосинтезата се забавува растот на коренската мрежа и послаб е внесот на вода и минерални материи од почвата. Во овој случај, плодовите остануваат помали, помалку обоени и генерално со послаб квалитет.

  Потрошувачката на хранливи материи за раст и развој на плодовите и растот на едногодишните ластари е најголема токму во времето кога се поставуваат цветните пупки.

  Покрај низата агротехнички интервенции како што се ѓубрење и одгледување на почвата, наводнување, хранење во текот на вегетативната сезона со лесно растворливи хранливи материи, особено азот додаден во почвата или листовите, а потоа и заштита од болести и штетници, помошни технички интервенции – кастрење, завиткување никулци, разредување на плодовите со цел да се подобри квалитетот на природата и да се намали потрошувачката на хранливи материи, со што се помага на поставување.

  Agrobot

  Дали овошјето може да раѓа обилно секоја година?

  „ Експериментите утврдија дека за нормален развој на плодовите и поставување на цветни пупки, секое овошје, во зависност од сортата, треба да развие од 30 до 60 лисја “.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Познато дека азотот во голема мера придонесува за бујност и раст на овошките, како и дека со негово додавање во критична фаза може значително да го подобриме растот. Поради оваа причина, се препорачува хранење со азотни ѓубрива, но и со различни регулатори на растот како растителни хормони.

  Придружете се на нашата заедница на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img