Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро колумнаЖитарките во зима без снег?

  Житарките во зима без снег?

  petel baner

  Житарките во зима без снег? – Еве што се случува.

  Постојат многу фактори кои влијаат на приспособливоста на растенијата и нивната отпорност на студени услови.

  Зимските житарки остануваат на полињата во текот на целата зима, а способноста да се прилагодат на студените денови е клучна за нивниот опстанок. Тие имаат корист од бавното ладење на почвата во есен и рана зима.

  Ваквите временски услови создаваат еластичност.

  Меѓутоа, што се случува за ваква година кога температурата нагло паднала и нема снежна покривка која ќе делува како топлинска изолација?

  По никнувањето, житните растенија продолжуваат да ја развиваат круната, да прават лисја и секундарниот корен систем. Тие складираат резерви на хранливи материи кои ќе им бидат потребни за процесот на аклиматизација (навикнување) и опстанок во неповолни услови.

  Физиолошки процеси
  Добро подготвеното растение влегува во зима со развиени корени, две до три секундарни растенија и четири до пет вистински лисја.

  Поголеми се шансите да траат доколку се развиени, а коренот се проширил во почвата.

  Постепениот пад на температурата предизвикува одредени физиолошки процеси кои доведуваат до акумулација на супстанции кои ја намалуваат точката на замрзнување на растителното ткиво.

  Тие започнуваат кога температурата на почвата на длабочината на корените ќе падне под 10ºC. Како што температурата станува пониска, процесите стануваат поинтензивни.

  Важна улога игра и фотопериодот, односно периодот на осветлување.

  Деновите стануваат се пократки и ова е уште еден сигнал до растението да се подготви за зимското време.

  Потребни се околу пет недели на температура под 10ºC за да се изврши адаптацијата. Коренот ќе продолжи да расте додека земјата не замрзне.

  Третиот важен фактор е времетраењето на студениот бран.

  Зимските култури можат да го издржат студот, но страдаат ако има температурни флуктуации , особено ако овие транзиции се ненадејни.

  Наглото ладење го скратува периодот на акумулација на резервни материи. Дополнителен проблем е зимата без снег.

  Растенијата се изложени на студени ветрови кои можат брзо да ја намалат температурата на воздухот во земјениот слој. На листовите се појавуваат бледи врвови кои личат на слама.
  Сепак, дури и добрата состојба на надземниот систем не е показател за добра состојба на корените.

  Онаму каде што есента беше сува, коренот е помалку развиен.

  Дополнителен проблем е кога наглото опаѓање на студот се комбинира со голема количина на врнежи, дожд.

  За заштита на растенијата е доволна 1 см снежна покривка, но доколку нема снежна покривка се јавуваат проблеми.

  Може да се појават и кога сеидбата била премногу плитка. Тогаш круната на растението не е заштитена од почвата.

  Agrobot

  Се појавуваат и бројни штетници и болести, особено гниење и мувла на влажна почва. Поради оваа причина, парцелата мора редовно да се посетува и растенијата да се проверуваат.

  Во некои области немаше доволно врнежи од дожд, а земјоделските култури страдаат од недостаток на вода.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Растенијата на вакви терени се повеќе склони кон смрзнување, бидејќи нема циркулација на хранливи материи.

  Млечни крави – ладното време им одговара?

  Придружете се на нашата заедница на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img