Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

19.8 C
Skopje
Friday, April 12, 2024

More

  Марула

  petel baner

  Марула – Лиснат зеленчук кој се одгледува преку целата година. Сликата со марулите ни ја испрати Orhan Dolek. Секоја чест домаќине.

  Марула, латинско име Lactuca sativa, е едногодишно растение кое се одгледува за исхрана во текот на целата година, а секоја од сортите се карактеризира со тоа што е многу вкусна, богата со минерали и витамини.

  Марулата е погодна за одгледување во текот на целата година (на отворено и во стакленик), а бидејќи има кратка сезона на растење од 35 до 90 дена, се одгледува како главна култура и како меѓукултура.

  Најпознати сорти се лисната зелена салата, сечканата зелена салата, ромската, аспарагусот и зелената салата, а во последно време најчесто производство на зелена салата во Македонија е путерката.

  Услови за успешно одгледување

  Најважно е да се избере соодветна сорта за одреден период на одгледување. Од тоа зависи заработката и профитабилноста на одгледувањето зелена салата.

  Ако, на пример, пролетната сорта се одгледува во зима, зелена салата нема да ја закрива главата, додека, ако ја одгледувате зимската сорта во лето или пролет, зелена салата многу брзо формира цветно стебло.
  Друг важен услов е температурата. Соодветната температура за завиткување на главата е 16 степени. Марулата може да издржи мраз и ниски температури, но тогаш квалитетот на плодот ќе биде помал.

  Сеење

  Еден грам содржи помеѓу 800 и 1.200 семки зелена салата. Салатите се погодни за кисели или неутрални почви, полулабави и со мала количина сол.
  Ранопролетното производство започнува со сеидба помеѓу 15 и 30 октомври во незагреани оранжерии или од 1 до 15 декември во загреани.

  Марулата ќе пристигне на берба на крајот на февруари, почетокот на март.

  Не компензирајте го недостатокот на светлина со зголемување на температурата.
  Доцното пролетно производство започнува со сеидба кон крајот на декември и почетокот на јануари, а жетвата пристигнува кон крајот на март и почетокот на април.

  Производството може да се врши без греење, но со задолжително покривање со агрил.
  Летното производство на салата се одвива на отворено. Сеидбата е од мај до јули, кога зелената салата пристигнува од јули до средината на септември.

  За ова производство, изберете салата што не влегува во цветното дрво.
  Есенското производство е можно на заштитен и отворен простор. Во заштитеното подрачје сеидбата е од средината на август до средината на септември, а производството на отворено значи сеидба од средината на јули до средината на август.
  Зимското производство вклучува сеење од средината на септември до средината на октомври, а салатата пристигнува на крајот на декември до средината на јануари.

  Садење Садниците

  Се прават во тканаречени кревети, коцки од тресет, плочки за жици или во контејнери, а се користат природни или излупени семиња.

  Зелената салата бара почва која мора да биде плодна, богата со хумус и незаразена.
  Сеидбата во редови се врши со 1 до 3 грама семе на метар квадратен. Поправилно распоредување за време на сеидбата е можно со мешање на семето со песок. Еден месец по никнувањето, младите садници се подготвени за пресадување.

  Одржување на расад
  Производството на садници од зелена салата трае од 4 до 6 недели, во зависност од временските услови и видот на садниците.
  За време на периодот на садење, растенијата бараат ѓубриво со поголем процент на фосфор. Во случај на зимска салата, садниците мора да се проветруваат при спуштање на температурата, додека во летното производство на садници задолжително е засенчување.

  Садење
  Во однос на начинот на производство на садници, техниката на садење се разликува. Ако расадот е во коцки, коцките се вложуваат до 1/3 во земја. Ако садниците се во чаши, тогаш тие се засадени во земја длабока до 2 см. Пред садење треба да се полеваат коцките и почвата, а по садењето почвата да се полее со 4 до 5 мм вода во која сме раствориле фосфорно ѓубриво.
  Поцврстите сорти на зелена салата со поголема глава имаат поголеми листови од розета и се засадени на растојание од 25×25 или 25×30 cm. Помалите сорти се засадуваат на 20×25 cm, што е 20 растенија на метар квадратен.
  Садењето може да се врши рачно и механички.

  Agrobot

  На поголеми површини садењето може да се врши во повеќередни ленти, а фолиите за прекривка даваат одлични резултати.

  Болести на зелената салата
  Понекогаш е можно стебленцата на зелената салата да се исушат на краевите и да поруменат.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Ова се случува кога наеднаш се појавува сончево време по облачно време, во услови на поголема влажност. Превентивна мерка за оваа појава е почесто наводнување, но со помала количина на вода.
  Кога рабовите на внатрешните листови стануваат црни и лигави, тоа значи дека на растението му недостасува светлина.
  Проблемот се решава со вентилација, а понекогаш и со загревање на стаклена градина.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img