Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

14.8 C
Skopje
Wednesday, April 24, 2024

More
  домаАгро ВестиИма ли шанси младите девојки да ги задржиме на Село? Зошто Селата...

  Има ли шанси младите девојки да ги задржиме на Село? Зошто Селата Остануваат Празни?

  petel baner

  Има ли шанси младите девојки да ги задржиме на Село? Зошто Селата Остануваат Празни? Во последните години, во Македонија, забележуваме зголемен интерес и потреба меѓу младите луѓе да заминат во странство и да започнат свој нов живот. Се чини дека оваа тенденција најмногу го засегнува земјоделството и сточарството поради селата кои остануваат празни.

  Но, зошто младите во Македонија не сакаат да се занимаваат со овие традиционални занимања и зашто се одлучуваат да ги напуштат своите родни места?

  1. Едукативни и Економски предизвици: Многумина од младите во Македонија се соочуваат со огромни едукативни и економски предизвици. Селските подрачја обично не располагаат со истите образовни и кариерни можностите како и градските центри. За оние што ги завршуваат средното образование, опциите за студирање и професионален напредок во земјоделство често се сметаат за ограничени.
  2. Технологијата како Предизвик и Предност: Младите луѓе се одлично запознаени со технологијата и нејзините предности. Со напредокот на технологијата, се менува и начинот на земјоделското работење. Од една страна, некои млади луѓе сметаат дека технологијата ги прави земјоделските задачи помалку традиционални и интересни. Од друга страна, паметните агро технологии можат да бидат предност и поттик за младите да се вклучат во овие занимања.
  3. Иселување и Заработка: Во странство, младите наоѓаат повеќе можност за вработувања и кариерен напредок. За разлика од традиционалните земјоделски занимања, работата во странство често им овозможува на младите луѓе да заработуваат повеќе и да искусат нови култури и начини на живеење.
  4. Недостиг на Инфраструктура и Сервиси: Селските подрачја често се соочуваат со недостиг на инфраструктура и сервиси кои би ги поддржале земјоделските и сточарските заедници. Отсуство на соодветни ресурси и услови може да создаде пречки за младите кои би сакале да се вклучат во овие занимања.
  5. Промена во Културните Вредности: Со текот на времето, културните вредности се менуваат. Младите луѓе можеби не ги поимаат земјоделството и сточарството како привлечни и достојни за следење, поради променетите вредности и очекувања во современото општество.
  6. Можеби и најважната причина е што не гледаат просперитет во оваа држава од тоа како се искривени моралните вредности и како криминалци, политичари и неспособни луѓе поврзани со париите успеваат да стигнат до огромни богатства.

  Може да заклучиме дека предизвиците пред земјоделството во Македонија бараат интегриран пристап кој вклучува образование, технологија, економски стимулации и владеење на правото, правдата и законот.

  Agrobot

  Само преку поддршка и иновации можеме да ја промениме сликата и да создадеме привлечни услови за младите во земјоделството и сточарството, што би ги задржало или вратило младите во населените села и допринесло за правилен и стабилен развој на Македонија.

  Сон на секоја девојка е да си најде маж од Село.
  Вистинските мажи се од Село.
  Само Рурално.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Има ли шанси младите девојки да ги задржиме на Село?

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img