Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

19.8 C
Skopje
Friday, April 12, 2024

More
  домаАгро колумнаСтолбови за винова лоза

  Столбови за винова лоза

  petel baner

  Столбови за винова лоза – Како да поставите лозови столбови и да ја зголемите нивната издржливост?
  Трајноста на дрвените столпчиња треба да биде еднаква на експлоатациониот век на насадите, односно околу 25 години.
  Често поради погрешен избор на столбови за винова лоза , а најчесто поради слаба или несоодветна импрегнација на столбовите и нивно неправилно растојание во низа, лошо закотвување или поставување, се јавува кинење, пред се на дрвените столбови.

  Затоа треба правилно да изберете: Метал, бетон или дрвен?

  Столбови за винова лоза

  За ниски лози и мали растојанија се користи дрвен кол како потпора . Во одгледувањето на решетката, се користат столбови со жица.

  Колчињата обично се направени од багрем или даб . Тие треба да бидат без кора, бидејќи трае подолго, полесно и подобро се оплодува, а помалку е погоден за криење на разни штетници.

  Дебелината е од четири до шест сантиметри, а должината е од 150 см до два метри. Тие се забиваат во земјата 30 – 40 cm, вертикално, на растојание од осум до 10 cm од лозата, на истата страна на лозата.

  На рамно земјиште се поставува на северната страна, а на накосено земјиште на горната страна на лозата. Ова се прави со помош на дрвен чекан и дрвена штица, која се става на клада. Секоја ред лоза добива и помошен странични столбови.

  Столбовите (багрем, даб, чемпрес или кедар), поради оштетување на младите лози, најдобро се поставуваат непосредно пред или веднаш по садењето .

  Тие се направени од ист или сличен материјал како и колците. Надворешните се поцврсти и нивниот просечен дијаметар се движи од 15 – 18 cm, додека внатрешните се потенки, со просечен дијаметар од 10 – 12 cm.

  Нивната должина се движи од два до три метри, во зависност од начинот на одгледување (помало, поголемо растојание меѓу редовите). Се поставуваат во ред од пет до 10 метри една од друга, освен тетивите од пергола (падини), каде што се поставени до секоја лоза.

  Пред инсталацијата, дупките за жицата се дупчат на столбовите во одредени интервали. Ако жицата нема да помине низ потпирачот, туку е прикачена на неа на друг начин, не е потребно правење дупки.

  Поставени се вертикално , освен крајните, кои можат да бидат закосени и мора да се внимава сите да бидат во права линија. Поради оваа причина, прво се поставува последната или првата внатрешна, која ќе служи за водење на останатите столбови, кои се поставени по нив.

  Поддршката треба да биде закопана во земја една третина од нејзината должина. Надворешните се закопани 10 – 15 cm подлабоко од внатрешните.

  Импрегнацијата треба да го покрие столбот најмалку 20 – 30 cm над земјата.

  Денес се користат бетон и метал од различни профили кои се поиздржливи. Поцинкуваниот метал има различни димензии во зависност од производителот. За поставување на дрвени столпчиња се копаат јами со ширина од 30 cm, се поставуваат и потоа се полни со земја.

  Закотвување
  Со оглед на тоа што крајните столбови трпат најголемо оптоварување, тие мора да се зајакнат – закотвуваат , односно да се стабилизираат со камен (тула) или метално сидро (сидро), како и разни потпори, нужно од нивната внатрешна страна.

  Столбови за винова лоза

  Прво, се вози вертикално или косо во полето под агол од 75 степени. На 50 – 80 см од крајот кон патеката се копа јама која не смее да биде поплитка од затрупаниот столб. Во јамата се вметнува квадратен камен со тежина од 10 – 20 кг. Ако нема камен, ќе направи пакет од четири тули. Потоа, едниот крај на подебела жица (Ø 5 mm) се врзува добро и цврсто за каменот (сидро), а другиот крај на жицата е врзан за горната третина од столбот. Жицата е врзана за неа по полнењето на јамата со земја. Добро е што почвата околу сидрото се полни со вода, а потоа се набива за да се зголеми стабилноста.

  Може да се вози вертикално, а онаа што е потпора се поставува дијагонално, под агол од 45 o , но од внатрешната страна на редот. За да се зголеми неговата функција, во основата на носачот се поставува тула, камен или парче зашилен столб, кој се движи вертикално во правец на носачот.

  Денес и крајните столпчиња се фиксираат со метално сидро бидејќи се најстабилни.

  Зголемување на издржливоста

  Agrobot

  Зголемувањето на издржливоста на лозовиот потпирач се врши на повеќе начини, во зависност од достапноста на материјалот за импрегнација и видот на столбовите.
  Со согорување на долниот дел од исушената колона без кора, до висина од 80 – 90 cm, така што 20 – 30 cm од изгорениот дел остануваат над земјата. Колот се гори во должина од 50 – 60 см, односно третина од должината. Горењето со вртење е на тивок оган. Добро се прави ако на целата површина на изгорениот дел се формира јагленисан слој од дрво;
  Катран, масло од креозот (битумен), карболинеум ; Овие средства се загреваат во котел, на оган, а во нив се потопуваат долните делови од исушените столбови без кора и колци до третина од нивната должина. Во врелиот раствор стојат три до четири часа. Можно е неколку пати (два до три пати) деловите од потпорот, односно колкот да се потопуваат во загреаната маса. Поради мирисот, импрегнацијата е три до шест месеци пред употреба или закопување на столбовите. За тоа време, непријатниот мирис исчезнува. Во спротивно, мирисот може да се внесе во почвата и подоцна да се појави во грозјето ;
  Сина галица (син камен) се користи за импрегнација на излупени сурови столбови и колци. Долната третина, или по можност целата должина на носачот, се потопува во пет до 10 проценти топол раствор на сина галица во дрвени или бетонски контејнери. Импрегнацијата трае од осум до 10 дена, а загревањето на растворот пет до шест дена. Ваквата импрегнација треба да се направи најмалку 30 дена пред да се закопа потпорот.
  Ксилон-U; Исушените потпори се чуваат шест до осум дена во раствор од 1,5 – 2%, во бетонски или метални контејнери или еден или два дена со загревање. Овој фабрички агенс е токсичен, па по импрегнацијата столбовите и колците се мијат со вода .
  Железните се премачкуваат со миниум (црвена боја) на секои шест до осум години.

  Столбови за винова лоза


  Трајноста на дрвените столпчиња треба да биде еднаква на експлоатациониот век на насадите, односно околу 25 години .

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Дрвото за столбчиња не се користи свежо, туку она што е сушено најмалку една година.

  Столбови за винова лоза

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img