Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

21.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024

More
  домаРурален ТуризамХалуциногени печурки во Македонија

  Халуциногени печурки во Македонија

  petel baner

  Халуциногени печурки во Македонија – Во Република Македонија до сега се регистрирани 16 вида на халциногени печурки или габи. Овие видови спаѓаат на родовите:

  Amanita muscaria
  Claviceps purpurea
  Elaphomyces granulatus
  Elaphomyces reticulatus
  Gymnopilus spectabilis
  Mycena pura
  Panaeolus papilionaceus
  Panaeolus semiovatus
  Pluteus salicinus
  Psilocybe coprophylla
  Psilocybe bullacea
  Psilocybe montana
  Psilocybe muscorum
  Psilocybe physaloides
  Psilocybe subcoprophyla
  Stropharia coronilla
  Халуциногени печурки во Македонија – Најчестите од овие видови се:

  Mycena pura

  и Amanita muscaria.

  Претставниците на други родови како Psilocybe, Panaeolus, Gymnopilus и Elaphomyces се многу ретки.

  Овие габи растат во различни листопадни и четинарски шуми, на ливади, на почви богати со органска материја, на животниски измет и др.

  Како резултат на присуството на одредени халуциногени материи, тие предизвикуваат три различни синдроми: ерготизам, псилоцин-псилоцибински и
  мускарински синдром. Халуциногените материи во овие габи се ерготот, псилоцинот, псилоцибинот, беоцистинот, нор-беоцистинот, мускаринот, мусцимолот, мусказонот и иботенската киселина.

  Истражувањата се изведени на различни локации во Република Македонија, како што се планините: Осогово, Козуф, Китка, Водно, Јакупица, Шар Планина, Огразден, националните паркови: Пелистер, Маврово и Галичица, и областа на градовите и селата: Крушево, Ресен, Катланово, Скопје и Гевгелија.

  Халуциногените печурки содржат псилобицин, широко распространета и ефтина дрога. Се почесто луѓе ги јадат халуциногени печурки по шумите, а во текот на другите годишни времиња, прават супа или чај од печурките или ги сушат.

  Во зависност од методот на подготвување, такви печурки предизвикуваат ефект по 20 до 45 минути, а „хај“ состојбата трае 4-9 часа. Вообичаена доза е три печурки.

  Agrobot

  Првата фаза на дејствието на печурките е многу пријатна возбуда и веселост, при што корисникот чувствува подобрување на подвижноста и физичката сила. Во текот на втората фаза, луѓето може да халуцинираат: слушаат гласови и гледаат духови, се околу нив им изгледа многу чудно. Сепак, луѓето сеуште реагираат нормално и може да одговараат на прашања. Во третата фаза, луѓето губат контакт со реалноста, многу се движат наоколу, а говорот им е некохерентен. Потоа, тие обично тонат во длабок сон.

  Ефектот на халуциногените печурки е сличен на Ел-ес-ди (LSD). Неколку вида габи и печурки се халуциногени.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Историски, скандинавците често користеле такви печурки. На пример, воините наречени берсерк ги користеле со цел да станат неконтролирано разјарени. Исто така, шаманите во Сибир пиеле пијалаци врз база на печурките за да паднат во транс.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img