Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

14.8 C
Skopje
Wednesday, April 24, 2024

More
    домаХраната како лекЧорба од млада коприва

    Чорба од млада коприва

    petel baner

    Чорба од млада коприва – Почетокот на пролетта е вистинско време за младата коприва бидејќи содржи големи количини на железо и е класифициран како еден од најдобрите природни лекови против анемија.

    Копривата е одлична за подготовка на различни јадења.
    Копривата веќе има пуштено многу млади ластари. Од дамнешни времиња е познато дека е лековита, но за жал народот денес оваа билка ја асоцира со тоа што таа журка и прави опекотини по кожата ако ја допреме.

    Тоа е диво растение за кое велат дека е најдоброто нешто што лесно можеме да го земеме од природата на речиси секој чекор. Можеме да го најдеме во градините, дворовите, по рабовите на шумите, ливадите, парковите, каде што ништо друго не може да расте, грмушката од коприва ќе вирее.

    Додека некои го уништуваат, откинуваат и косат, други, почитувајќи ги неговите лековити својства, го берат, готват или сушат .

    Богата е со протеини, витамини, минерали, фосфор, железо, магнезиум, бакар, калиум, силициум, а богат е и со мравја киселина .

    Благодарение на високата содржина на железо, копривата ја зајакнува крвта и се користи за лекување на анемија и брз замор.

    Железото, бакарот и витаминот Ц придонесуваат за формирање на хемоглобин, а манганот помага за активирање на железото, па затоа неговата секојдневна употреба е вистинска превенција од анемија.
    Дополнително, се користи во лекување на артритис, ревматизам, туберкулоза, бронхитис, несоница, болести на бубрезите и уринарниот тракт, ишијас и други болести.

    Народната медицина вели дека луѓето кои боледуваат од поленска треска и други форми на алергии треба да го вклучат во секојдневната исхрана. Уште од античко време, тинктурата од листовите од коприва е чудесна за зајакнување на косата, која брзо станува густа, силна и сјајна. Се смета дека коренот е многу ефикасен лек против болести на урогениталниот тракт. Во народната медицина првенствено се користи во лекување на симптоми на бенигно зголемување на простатата. Семето од коприва, кое најчесто се меша со мед, го зајакнува имунитетот, лекува анемија и го регулира нивото на холестерол .

    Како и кога да се соберат коприви?
    Лековито е целото растение кое може да порасне до метар и половина, и семето, коренот и листот. Се бере додека е младо во текот на пролетта, поточно врвовите на растението, пред да почне да цвета. Може да се бере со голи раце, што за некои берачи претставува вистински предизвик и задоволство, со оглед на тоа што токму тоа се препорачува во народната медицина, бидејќи се покажало дека горењето и горењето на кожата е лековито, особено за ревматизам или артритис .

    Оние кои не се осмелуваат да го допрат со раце за време на жетвата мора да носат ракавици и ножици.
    Листот се бере напролет и доколку не се искористи веднаш може да се исуши во тенок слој во сенка за да се зачува зелената боја. Најдобро е да го извадите коренот наесен, да го измиете од почвата и добро да го исушите.

    Многу јадења со коприва

    Откако оваа дива запалена зелена позната како трева стана здрава храна, можеме да наидеме на безброј рецепти кои ни покажуваат како можеме да направиме вкусни здрави јадења од листовите од зелена коприва кои се подготвувале во кујните пред многу години и на кои пораснале генерации.

    Пити, чорби, мусака ќе ги приготвува вашата баба, заколнувајќи се во силата и моќта на оваа храна, но нутриционистите ќе ви препорачаат и јадења од коприва.

    Едноставен рецепт
    Ова растение најдобро се јаде по термичка обработка , доволно е да го ставите во врела вода минута или две, а потоа слободно да го користиме бидејќи нема да изгори. Има многу можности за нејзина подготовка, а наједноставниот начин е да го подготвите како што правиме чорба од спанаќ или блитва, а нема да ви треба многу време за да се подготви една од најздравите супи на светот.

    Подготовката е едноставна – попарете 400 гр коприви, исцедете ги, исечете ги на нудли, кратко пропржете на масло во кое претходно се динста главица црвен кромид. Додадете околу два литра вода, зачините, ренданиот морков и една рака ориз, а пет минути пред крајот на готвењето, исечканиот магдонос и едно чешне лук. Зачинете по вкус со сок од лимон .
    Од ова диво растение можеме да направиме освежителен чај и сок и секогаш да го имаме на ум советот што го дава Maurice Mességué, познатиот провансалски билкар – ако треба да се вратите од прошетка во природа со само едно растение, тоа нека биде копривата.

    Рецепт:

    Чорба со коприва и сирење

    1 букет коприва

    100 г сирење

    2 лажици пченкарно брашно

    1 дл масло

    Agrobot

    2,5 дл млеко

    Вода по потреба

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Сол, бибер, вегета

    Коприва во градината: Добар сосед, природно ѓубриво и ефикасен инсектицид

    Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img