Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Tuesday, June 25, 2024

More
  домаАгро советиЛисичарката и нејзините двојници

  Лисичарката и нејзините двојници

  petel baner

  Опис на видот: Плодното тело се состои од
  шапка и од дршка. Хименофорот е сместен на
  внатрешната страна од шапката во вид на надолжни
  ребра или жили кои се спуштаат по дршката.
  Шапката е широка од 3 до 12 сантиметри. Кај
  незрелите примероци е испупчена, а подоцна станува вдлабната со многу неправилен брановиден
  раб, слабо жолтеникава до портокаловожолтеникава. Површината ѝе сува и без сјај.
  Ливчиња: Овој вид нема вистински ливчиња,
  туку хименофорот е во вид на ребра или жилички
  со заоблени и тапи рабови. Тие се многу тесни, до
  3 мм широки, изразено раздвоени и се симнуваат
  по дршката. Нивната боја е посветла од бојата на
  чадорчето.
  Дршка: 2-3 см висока, 0,5 – 1 сантиметри
  широка. Таа е цилиндрична и потесна кон основата.
  Дршкатаеполна (неешуплива), нејзинатаповршина
  е повеќе или помалку мазна, сува, нејзината боја е
  иста како чадорчето или малку посветла.
  Месото е цврсто, белузлаво до жолтеникаво,
  со пријатен мирис (како праска), а вкусот е благ до
  благо лут.
  Живеалиште: Овој вид е микоризен и расте во
  листопадни и зимзелени шуми. Плодното тело се
  јавува на површината од земјата, расте најчесто во
  групи, а поретко поединечно.

  agrounik

  Еднен од двојниците на лисичарката: ВНИМАВАЈТЕ

  Лажна лисичарка Hygrophoropsis aurantiaca

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Погледнете ги овие две печурки во четри слики и ќе виддите дека се премногу слични.

  Од овие 4 слики две се отровни а две се за јадење.

  Затоа ВНИМАТЕЛНОООО

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img