Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро советиИсхрана на јариња - Кои се важни чекори?

  Исхрана на јариња – Кои се важни чекори?

  petel baner

  По раѓањето многу е важно јарето во што пократок рок да го испие колострумот и да ги добие витамините A, D3, E. Од третата недела, во исхраната се додава концентрат со 18% протеини, во количина од околу 50 g, што постепено се зголемува.

  Исхрана на јариња

  Само од здраво и витално јаре со соодветна грижа и исхрана можеме да го искористиме генетскиот потенцијал на развој и навремено да ги воведеме во репродукција. За да се добие квалитетно потомство, исхраната на козите е многу важна. О Особено е важно во втората фаза од бременоста (последните 45 дена пред јарењето).

  За тоа време, фетусот се развива брзо , а во исто време е време подготовка на млечната жлезда за следната лактација. Квалитетот на родените јариња и квалитетот на колострумот зависи од начинот на хранење на козите во втората половина од бременоста. Затоа е една од најкритичните во производствениот циклус.

  Зголемена исхрана на јариња за 30 и повеќе проценти

  Исхраната треба да се прилагоди врз основа на бројот и брзината на развојот на фетусот. Количината на оброци се зголемува за 30 проценти или повеќе. Приближно, може да се состои од 2,5 – 3 кг квалитетно сено и 200 – 300 гр концентрат, во зависност од неговиот квалитет. Во втората половина од бременоста, пожелно е да се витаминизираат козите (A,D3, E). Пред породувањето, три до четири дена, оброкот се намалува за 1/3, па дури се обрнува внимание на квалитетот на сеното.

  Првите пет дена по раѓањето, се храни козата со напиток од житни култури, а после тоа, исхраната постепено се нормализира.

  Многу е важно да им се дозволи да се движат и имаат физичка активност , да им се обезбеди мир и тишина и да се намалат сите оние стресови што можат да предизвикаат спонтан абортус како ладна вода, лоша или замрзната храна, груба третман и други.

  Колострум за пасивен имунитет

  Набргу откако доаѓа на свет , младенчето е подвижно и е во состојба да го најде вимето. Пред првото цицање, вимето на козите треба да се измие, а првите млазови колострум да се молзат во посебен сад поради поголемо присуство на бактерии во нив. Многу е важно јарето да го пие своето прво млеко и да ги добие витамините што е можно побрзо. Содржи имуноглобулини и влијае на формирање на пасивен имунитет, ја зголемува отпорноста и го штити организмот од болести.

  Пасивниот имунитет е основа за формирање активен имунитет. Хранливи материи од колострумот го загреваат телото и истовремено го развиваат. Ова млеко го враќа нормалниот проток на хранливи материи низ цревата. Во случај мајката да умре или да нема млеко, детето се носи кај коза што го има, а може да им се даде и кравјо иако не е соодветна замена за козјото.

  Agrobot
  Исхрана на јариња

  Пожелно е да имате замрзнати резерви

  Пожелно е да има замрзнат резервен колострум на секоја фарма. Кога го користите, обрнете внимание на препаратот. Се загрева постепено, до индиректен извор на топлина што не надминува 50 степени за да не се уништат имуноглобулините. Температурата на подготвениот колострум треба да биде 38-39 степени. Во првата недела од животот, јарето се храни со мајчиното млеко која е единствената хранлива исхрана. Пожелно е во овој период младенчето да цица по своја волја и да биде заедно со мајката.

  Доколку е одделено од мајката, дајте ја потребната количина млеко (0,5-0,8 л) во четири до пет хранења. Од втората недела, исхраната вклучува квалитетно сено (луцерка – детелина).

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Третата недела се воведува концентрат

  Од третата недела, во исхраната се додава концентрат за јариња со 18% протеини, количина од околу 50 g, што постепено се зголемува така што со возраста од 35 до 40 дена, тоа добива 300-350 g концентрат. Оваа количина се задржува, а поголемите потреби на хранливи материи кај јарињата се компензираат со употреба на поголема количина сено.

  Количината на млеко од петтата недела почнува да се намалува, така што ги одвикнуваме јарињата за приплод после два месеци, а остнатите уште порано. Како резултат на зголемената побарувачка, како и цената на млекото и млечните производи од козите, можеме постепено да вклучиме замена во исхраната на јариња по седум дена од животот . Тоа е комбинација на млеко и сурутка во прав, брашно од соја, квасец, маснотии, витамини и други додатоци. Кога користите замена за млеко, користете здрава вода и следете ги упатствата за употреба. Сено и вода секогаш мора да бидат достапни.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро училница, Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img