Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиСузбивање на штетници на расадот

  Сузбивање на штетници на расадот

  petel baner

  Тресетни мушички се многу чести штетници на расадот. Исто така предизвикува штета на растенијата во затворен простор. Ларвите можат целосно да ги уништат корените на култивираните растенија.

  Одгледувачи на садници, домашни растенија и цвеќиња во затворен простор имаат проблем со појава на мали, црни мушички и нивните ларви во подлогата. Најчести се мушичките од семејствата Sciaridae и Phoridae .

  Возрасните штетници на расадот од семејството Sciaridae се едвај видливи и имаат црна боја. Должината на телото достигнува до 2мм. Ларвите се малку подолги, до 5мм. Имаат цилиндрично, тенко и бело тело, додека главата е многу мала и црна.

  Мушичките на семејството Форида се пофини од претходните. Тие се карактеризираат со кратки крилја, телото е помало, а нозете се подолги. Ларвите се помали, со светла боја на главата, додека телото е жолтеникаво бело.

  Ларвите со својата исхрана прават штети

  Тресетните мушички во форма на возрасен инсект не предизвикуваат штета. Нивниот устен апарат ја губи својата цел и затоа возрасните индивидуи не се хранат и не прават никакви загуби. Тие можат да бидат носители на разни патогени и други штетни инсекти. 

  Многу често, на нивното тело има спори на габи од родовите Питиум и Фузариум , кои предизвикуваат распаѓање на садници и гниење на растенијата, како и разни бактерии.

  Ларвите ги оштетуваат растенијата со својата исхрана. Една возрасна женка може да положи околу 250 јајца. Во поволни услови, ларви се појавуваат од нив по седум дена. Тие се најголемите штетници, а најзагрозени се садници и млади растенија. Тие се хранат главно со органска материја , хумус, млади корени и основа на дрвјата. Овие се сите причини зошто растенијата заостануваат во растот и развојот и може да се случи нивно целосно распаѓање.

  штетници на расадот
  Scaridae

  Сузбивање со природни препарати

  Сузбивањето не е лесно. Многу често, жолти лепливи плочи се користат за овие цели . Тие се поставуваат до саксии или контејнери со растенија. Плочите нема да ги уништат ларвите кои веќе се наоѓаат во подлогата, но тие можат да го намалат бројот на возрасни. Тие исто така можат да бидат превентивна алатка во борбата против мушичките пред да се појават ларвите во подлогата.

  Високата влажност исто така придонесува за нивниот развој . Ларвите имаат нежно тело кое не толерира сува подлога. Со запирање на наводнувањето и сушење, активноста на штетниците исто така се намалува. Покрај тоа, сувиот површински слој ќе ги спречи женките да положат јајца. 

  Понекогаш, поради силен напад, потребно е да се замени подлогата и да се дезинфицираат корените на домашните растенија и цвеќињата.

  agrounik

  Користете кибрит како инсектицид

  Постојат бројни природни лекови во борбата против овие инсекти и нивните ларви. Наједноставниот метод е обични кибритчиња што ги лепиме така што делот со црвена глава е во земјата. Во овој случај, фосфорот од кибритот има улога на инсектицид. По нивната инсталација, потребно е наводнување, ако нема доволно влага. По растворање на црвената глава, треба да се вметнат нови кибритчиња во подлогата. Оваа техника е практична за мали саксии.

  Лук против ларви

  Раствор од лук се користи за навлажнување на садниците. Сецкан лук или пиперчиња се вметнуваат во плиток сад. Покрај тоа што делува како инсектицид, кромидот има својства на фунгицид, биостимуланс и ѓубриво.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Раствор на водород пероксид

  Раствор од 3% водород пероксид е многу ефикасно средство за контрола на ларвите на мушичките во подлогата. Доволно е да се измеша со вода, во сооднос 1:4. Резултирачкиот раствор се користи за наводнување кога површинскиот слој е сув. Употребата на оваа мешавина е безопасна за растението. Општо земено, еден третман е доволен, и во случај на појаки напади, да се повтори кога подлогата ќе се исуши.

  Постојат многу природни методи кои можат да се применат против мушичките. Можеме да попрскаме пепел од дрво или сецкана кора од портокал. Најдобри резултати ќе се добијат при комбинирање на лепливи плочи за контрола на возрасните единки и некои од природните препарати за контрола на ларвите во подлогата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img