Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

10.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро советиОпаѓање на плодовите и мерки за спречување

  Опаѓање на плодовите и мерки за спречување

  petel baner

  Опаѓање на плодовите е природен феномен во овоштарниците. Прекумерното опаѓање може да влијае на приносот и на крајниот резултат на производството.

  За време на вегетацијата на овошките, опаѓањето во умерен волумен е нормална појава и се случува секоја година. И покрај обилното цветање, обично само мал број цветови се развиваат во плодови што остануваат на дрвјата до бербата.

  За да се постигне добар принос, неопходно е процентот на заметнување на плодовите да биде околу 5-7% кај јаболчестите, кај праска, кајсија и слива 10-20%, додека кај цреши и вишни, во зависност од асортиманот, процентот е 15-25%.

  Фактори кои влијаат на појавата на опаѓање на плодовите

  Прекумерното опаѓање на плодовите е предизвикано од голем број климатски и биолошки фактори.

  Факторите на животната средина, имаат големо влијание врз лошото оплодување и ‘ртењето. Тоа се ладни и влажни извори, зголемена транспирација за време на цветање, како и недостаток на влага во почвата.

  Нешто подоцна, за време на вегетацијата, може да има слаба исхрана на овошните насади, односно нарушување во размената со органски материи, па дури и слабо снабдување со минерали, азот и микроелементи, особено бор, чиј недостаток придонесува за опаѓање на плодоот во сите фази на развој на овошјето.

  Причината за поинтензивно опаѓање на плодот е честопати лошо избраниот асортиман за време на воспоставување на повеќегодишниот насад.

  Имено, одредени сорти на јаболка, круши, како и голем број сорти на сливи и цреши се страно-опрашувани. Тие не можат да се опрашуваат со сопствен полен, туку со меѓу-опрашување и мора да имаат компатибилни сорти за опрашувачи во насадите.

  Опаѓање во три бранови

  Кај повеќето овошни дрвја, забележани се три бранови на опаѓање на овошјето.

  Прво опаѓање

  Веднаш по цветањето започнува првиот пад на плодовите кои не се оплодени. Тие немаат развиено семиња што лачат хормони одговорни за клеточната делба и растот на плодот.

  Второ опаѓање

  Вториот период се јавува на крајот на мај и почетокот на јуни, т.н. Јунско опаѓање.

  Се јавува кај плодовите на јаболка и круша со формиран мал број семиња. Ваквите плодови се развиваат помалку, се помали и лесно паѓаат кога ќе се допрат.

  Овој феномен може дополнително да се стимулира со недоволна исхрана на растенијата и дефицит на вода во почвата.

  Опаѓање на плодовите

  Трето опаѓање

  Најризичниот трет бран на опаѓање се јавува пред бербата и е карактеристичен за сортите чие стебленце е кратко и помалку еластично.

  Паѓањето во овој период може да има значителни економски последици врз профитабилноста на производството. Пред одгледувањето на растенијата мора детално да се анализираат климатските услови. Особено влијанието на ветерот (неговата јачина, насока и фреквенција) и адекватен избор на сорти.

  Мерки за спречување

  Со примена на соодветни агротехнички мерки, може значително да се влијае на отстранување на причините и штетните последици од опаѓањето на плодовите.

  Со цел подобро оплодување и спречување на јунското опаѓање, во втората половина на мај, се препорачува да се примени азотно ѓубриво KAN со норма од 100 кг на 1 хектар.

  Во фаза на раст на пупките, може да се направат 2-3 фолијарни третмани со ѓубрива што не содржат хлор и тешки метали. Додека во стресни услови се препорачуваат препарати базирани на аминокиселини.

  Agrobot

  Исто така, постои можност за употреба на хормонски препарати (регулатори на раст). Тие поттикнуваат понатамошен раст на плодот и го намалуваат опаѓањето. Но, оваа практика е многу сложена и се применува само под надзор на професионалец.

  При поголем интензитет, опаѓањето на плодот е крајно негативен феномен што го намалува приносот и профитабилноста на производството воопшто.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Сепак, во случај на дрвја со висока родност, тоа е еден од начините на природно проредување кога самата овошка обезбедува оптимален број на плодови во согласност со неговата општа состојба, снабдувањето со вода и достапните хранливи материи.

  На овој начин, намалениот број плодови се компензира со нивната големина. Преостанатите плодови претежно припаѓаат на екстра квалитетот и на првата класа. Од таа причина, во некои години, природното опаѓање на плодовите само придонесува за регулирање на плодноста и постигнување на добар квалитет на плодови со висока хранлива вредност.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img