Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, April 20, 2024

More
  домаАгро советиПтици и полжави во напад на јагодите

  Птици и полжави во напад на јагодите

  petel baner

  Сочните, слатки и црвени плодови се вистинско уживање за овие штетници. Тие се побројни, активни и гладни 24 часа на ден. Најчести се птици и полжави. Што можеме да направиме?

  Плодовите од јагоди се вкусни, сочни и слатки. Има голем број на штетници со кои ќе треба да се натпреварувате во жетвата. Побројни се, активни се 24 часа и постојано се гладни. Најголема штета предизвикуваат птици и полжави. Додека птиците се гоштеваат преку ден, полжавите ги јадат навечер.

  Покрај изедените плодови, голем број стануваат оштетени и неупотребливи.

  Вистинско задоволство за птиците

  Птиците нема лесно да се откажат од црвените јагоди, особено ако се гнездат во близина и имаат пилиња. Не сите видови се заинтересирани на ист начин. Поголемите птици можат да изедат цел плод, додека помалите колваат поединечно и прават дупки во нив. Најопасни се јатата врани кои јадат се што ќе видат.

  Повеќе штети има во урбаните градини и малите јагоди во дворовите. Истражувањата покажале дека птиците јадат повеќе инсекти и други штетни организми на големите плантажи, додека штетата на јагодите е занемарлива. Колку е поголема површината на јагодата, толку позаштитени се плодовите во централниот дел.

  Треба да се избегнува садење на ова овошје во близина на местото каде што гнездат птиците. Има и разни објекти и уреди за заплашување на птиците. Гумените змии и статуите на предатори (бувови) имаат краткорочна ефикасност. Птиците брзо ќе сфатат дека предаторите никогаш не се движат. Затоа мора да ги преместите.

  Можете да користите предмети што се движат и прават бучава кога ветерот ги движи. За таа цел може да се користат стари ЦД-а, кинески ѕвона, блескави ленти, парчиња бели платнени ленти, вртелешки и слични предмети. Нивниот недостаток е што не дејствуваат кога нема ветер.

  Уредите што генерираат звук се доста популарни. Тоа се гасни топови, сирени, штракала, конзерви на јаже, метални приклучоци поврзани во низа. Прашање е колку јагодата е блиску до населбата, заради самата бучава.

  Пред созревањето, на површината се ставаат камења кои се бојат да личат на јагоди. Со колвање ќе ги убедите птиците дека тоа се нејадливи предмети. Ова може да ја спаси првата култура со најкрупни плодови.

  За помалите парцели, одлична заштита ќе биде покривањето со мрежи, акрилни или други материјали кои овозможуваат светлина, воздух и врнежи и преку кои пчелите можат да дојдат и да ги опрашуваат цветовите.

  Заштита од полжави

  Без разлика дали се работи за полжави со куќа или голи полжави, јагодата за нив е десерт од кој нема лесно да се откажат. Се хранат навечер и затоа често наутро наоѓаме уништени плодови.

  За да се намали нападот во малите градини, најдобро е да се одгледуваат на подигнати гредички, но може да биде и замка. Ако рабовите на гредите се направени од штици или тули, често се случува да е доволно влажно и да има простор овде да се сокријат полжави. Отстранете ја непотребната органска материја од гредите.

  Задолжително отстранете ги сите презрели и оштетени плодови, бидејќи испуштаат силен мирис кој делува на полжавите како покана за гозба.

  Слој од пепел

  Можете да посипете слој пепел околу културата, но не премногу блиску до растенијата бидејќи ја менува pH реакцијата на почвата, што не им одговара на јагодите. Често пепелта се меша со талог од кафе. Недостаток е што после дождот треба повторно да го направиме посипувањето.

  Agrobot

  Лушпи од јајца

  Ренданите лушпи од јајца се остри и полжавите избегнуваат да се движат по нив. Тие едноставно се попрскуваат околу растенијата и не треба повторно да се попрскуваат по врнежите.

  Сулфурниот прав е ефикасен, а освен што ги спречува полжавите, делува и на грини и пеперутки, кои се штетници на јагодите. Најефективен е чистиот сулфур кој се посипува на работ од гредичките.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Околу подигнатите греди може да се постават бакарни ленти, кои делуваат како бариера поради електричната енергија што се создава во контакт со телото на полжавот.

  Некои билки и нивните препарати делуваат како репеленти. Копривата може да се користи на неколку начини. Покрај растечките растенија кои ќе бидат граница до која можат да одат полжавите, можеме да ја користиме како прекривка или да примениме препарат за површинска обработка. Се подготвува како класичен инсектицид од коприва.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img