Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

33.9 C
Skopje
Thursday, June 20, 2024

More
  домаАгро советиЃубрење на компирот - треба да се следат развојните фази

  Ѓубрење на компирот – треба да се следат развојните фази

  petel baner

  Ѓубрење на компирот – Основното правило е дека е подобро да се прихрани родот во неколку наврати отколку да се додаде целата количина одеднаш. На што треба да обрнеме внимание?

  Компирот е култура која има потреба од доволно растителни хранливи материи за да обезбеди добар принос. Основното правило е дека е подобро да се прихрани родот во неколку наврати отколку да се додаде целата количина одеднаш и да се претера. Треба да се внимава и на фазата на развој на растенијата, бидејќи се менува потребата од специфични хранливи материи. Премногу и премало количество достапни хранливи материи значително влијаат на квалитетот и квантитетот на клубени.

  Оваа култура добро напредува на плодна почва со неутрална pH реакција, богата со органска материја и добри карактеристики на вода и воздух.

  Што во почетните фази, а што во подоцнежните?

  Во почетниот период, кога растенијата интензивно растат, потребно е да се обезбеди доволно азот, а подоцна приоритет се дава на фосфорот и калиумот. Присилувањето само на азотни ѓубрива може да доведе до бујна надземна маса, ја ослабува отпорноста на инфекции и напади од штетници, клубените се подложни на брзо гниење и можат да останат мали. Додавањето на калиум и фосфор позитивно делува на отпорноста на пламеница, клубените се поголеми и поцврсти. Достапноста на хранливи материи ќе биде под влијание на pH реакцијата на почвата.

  Бидејќи културата минува низ пет значајни развојни фази, неопходно е да се следи нивната динамика и фактичката состојба на парцелата.

  agrounik

  Првата фаза е ‘ртење и обично првите растенија излегуваат од земјата по 20 до 25 дена. Резервните хранливи материи од кртулата што ја засадивме се трошат. Во следните 25 дена се јавува интензивен раст и започнува формирањето на клубенот. Потоа доаѓа цветањето, кое може да трае до 28 дена. Во овој период, поединечните клубени се со големина на јајце од кокошка и се формираат околу 75 проценти од родот. Потоа следи фазата која трае најдолго и при која тие се зголемуваат и акумулираат резервни материи. Со сушењето на горните делови од зелената маса започнува последната фаза на зреење. Кожата станува посилна, што овозможува долгорочно складирање.

  Што да се користи како додаток?

  Потребно е повеќе азот кога растенијата интензивно растат и градат зелена лисна маса која ќе ги нахрани клубените. Во прилог на минерални, можеме да додадеме раствори од пилешко ѓубриво или друго ѓубриво од живина, плевел растенија кои се ферментирани потопени во вода. На крајот од оваа фаза се додава она кое е богато со фосфор за развој на коренот. Тоа се фосфатни ѓубрива, камено брашно. Во фаза на раст на клубенот и акумулација на резервни материи, се зголемуваат барањата за хранливи материи за растенијата. Сега се додаваат ѓубрива богати со калиум, како што се калиум сулфат, разни раствори со пепел од дрво, бидејќи е богат со овој минерал.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во случај да доцниме, заедно со третманот за заштита од пламеница се врши и фолијарна прхрана. Оваа година пожелно е да се додадат аминокиселини за да се направи родот поотпорен на лошо влијание, што го фаворизираат овие временски услови.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img