Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро советиПлодоред против плевел и растителни болести

  Плодоред против плевел и растителни болести

  petel baner

  Плодоред против плевел и растителни болести – Ако веќе долги години одгледувате ист или сличен вид зеленчук на иста парцела, треба да размислите за промена.

  Експертите советуваат да се почитуваат основните принципи на плодоред бидејќи тоа води до стабилно, профитабилно и интензивно производство на зеленчук.

  Плодоредот претставува една од најважните агротехнички и превентивни мерки во заштитата на зеленчукот од предизвикувачи на болести, штетници и плевел.

  Со одгледување на земјоделски и градинарски култури на иста површина, практично во иста почва, се акумулираат предизвикувачките агенси на растителните болести, штетниците и плевелите, а хранливите материи од почвата се користат еднострано и неправилно.

  Во повеќето случаи, исти или слични растителни видови можат да се одгледуваат на исто место само по пауза од 4 или 5 години. Во овој период паразитите ја губат својата виталност, а во случај на нивно присуство, кои патем ја чуваат виталноста долго време, ротацијата мора да биде подолга.

  Групи и семејства

  Според општо прифатената поделба, градинарските култури се поделени во групи: лиснати, коренови, плодни и мешунки. Со тоа што припаѓаат на одредено семејство, тие се зелка: (зелка, кељ, карфиол, брокула, келера, кинеска зелка); зелје: (марула, ендив, радикио); тироидна жлезда: (морков, магдонос, пашканат, целер); фамилијалјана: (кромид, лук, праз, власец); пепелашка: (цвекло, блитва, спанаќ); асистенти: (домат, бибер, модар патлиџан, компир); тиквички: ( диња, лубеница, тиква, тиква, краставица); мешунки: (грашок, грав, боранија, боранија) и треви (слатка пченка).

  Штетници и патогени на растителни болести може да се појават кај различни растителни видови во рамките на едно семејство, затоа, при составувањето на плодоред, тие треба да ја земат предвид и припадноста на одреден вид на фамилија на растенија.

  Составувањето на добар плодоред со сите елементи како што се плодоред, плодоред и одмор на почвата не е воопшто едноставно затоа што треба да се избере културата, сортата, ѓубрењето, обработувањето, датумите на сеидба и садење, времето на зреење.

  Пред се, потребно е се добро да се испланира. Растителните култури се класифицираат во групи по повеќе основи, а некои од поделбите се многу значајни при составувањето на плодоред на градинарски култури.

  При креирањето на плодоред, важно е да се земе предвид ротацијата на културите со различни длабочини на корените и да се наизменично се менуваат културите со различни потреби за вода и хранливи материи.

  Така, културите кои трошат многу вода, како што се пиперките, доматите, краставиците и зелките, треба да се менуваат со коренови култури, луковици и мешунки кои не треба многу да се полеваат.

  Следниве се препорачуваат како добри предкултури:

  за домати: мешунки, корен зеленчук

  за зелка: компири, домати, пиперки, мешунки, корен зеленчук и мешунки

  за коренови култури: домат, бибер, краставица, боранија

  за грашок: домати, пиперки, компири

  за краставици и лубеници: пиперки, домати, компири, мешунки и билки

  за кромид: пиперка, лубеница

  При планирањето на плодоредот, важно е да се знаат барањата на растенијата според индивидуалните хранливи материи. Лиснатите растенија бараат повеќе азот: зелена салата, зелка, кељ, карфиол, брокула, зелена боја. Овошниот зеленчук има зголемена побарувачка за фосфор и калциум: домати, пиперки, модри патлиџани, краставици, дињи, тикви. Коренот зеленчук бара повеќе калиум: моркови, кромид, лук, компири, ротквици.

  При креирањето на плодоред треба да се вклучи и ѓубрење со органски ѓубрива. Органските ѓубрива ја подобруваат структурата на почвата, влијаат на вода-воздух, термички режим на почвата, потоа влијаат на биолошките и хемиските својства на почвата, затоа е неопходно да се вклучат во плодоредот.

  Истовремено, потребно е да се земе предвид кои култури добро реагираат на директната употреба на ѓубриво и кои влегуваат во плодоред во втората или третата година по оплодувањето. Зелка и лиснат зеленчук добро реагираат на директно ѓубрење со ѓубриво. Во втората или третата година, коренестиот зеленчук, доматите и грашокот доаѓаат по ѓубрењето со ѓубриво.

  Во интензивен растителен плодоред се разликуваат предкултура, главна култура и последователна култура, така што прекултурата е најчесто ран пролетен или зимски вид како зелена салата, спанаќ, грашок, млад кромид.

  Главната култура има најдолга вегетативна сезона и постигнува најголем принос, тоа се често пиперки, домати, кромид, зелка, додека споредната култура се одгледува по главната култура, а тоа се најчесто зелената салата, спанаќот, младиот кромид.

  Agrobot

  Се препорачува периодично да се воведуваат последователни култури за зелено ѓубрење, со што се проширува плодоредот и се збогатува почвата со органска материја.

  Во случај на интензивно градинарско производство, се препорачува однапред да се планира плодоред на четири полиња или три полиња, во зависност од можноста. Достапната површина е поделена на ниви, а посевите се класифицирани во групи.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Правилната ротација на културите на полињата овозможува да се одгледуваат неколку видови зеленчук последователно, а понекогаш и истовремено, на исто земјиште во текот на една вегетативна сезона или година.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img