Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

19.8 C
Skopje
Friday, April 12, 2024

More
  домаАгро советиАгротекстил како заштита на растенијата

  Агротекстил како заштита на растенијата

  petel baner

  Директното покривање на растенијата се изведува со агротекстилна или перфорирана фолија. Во пракса, агротекстилите најдоа поголема примена.

  Агротекстилот е синтетички материјал од полипропилен кој се користи за покривање на никнати пресадени или веќе развиени растенија. Заради нивната екстремно мала тежина (17-60 g / m2), растенијата се директно покриени без употреба на потпорна конструкција.

  Употребата на агротекстил создава поповолни микроклиматски услови за растенијата. Почвата под агротекстилот се загрева повеќе преку ден и полека се лади ноќе. На тој начин ги штити културите од поголеми температурни флуктуации. Температурата под агротекстилот е 2-4 ºC повисока од околината. Ова доведува до поголема продуктивност на растението и порано созревање за 10 или повеќе дена.

  При наводнување или дожд, водата полека поминува низ микропорите на ткаенината и рамномерно ги напојува растенијата и почвата. Потоа почвата постепено се суши и не се формира кора.

  Водата постепено испарува низ микропорите, така што не се формира кондензат. Агротекстилот, исто така, има многу важна функција во заштитата на растенијата од болести и инсекти, поради што употребата на пестициди е значително намалена.

  Agrobot

  Посевите покриени со агротекстил, доколку е потребно, можат да се наводнуваат со вештачки дожд или на кој било друг начин без потреба да се отстрани агрилот од растенијата.

  Времето на употреба на агротекстили зависи од култивираниот вид, каде што главната задача на е да ги заштити растенијата од ниски температури. Во производната практика, се користи за покривање на растенијата доцна есен или рана пролет, кога исто така придонесува за спречување на негативниот ефект на ветерот врз растенијата и почвата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Агротекстил

  Кога се поставува агротекстил?

  Покривањето на растенијата се изведува непосредно по сеидба или садење или истовремено со садењето. Покрај тоа, може да се користи во заштитени области, без разлика дали се загреваат или не, во форма на дополнителни ниски тунели за време на производството на расад или за време на производствениот циклус на кој било вид зеленчук.

  Новите генерации на агротекстил се UV стабилизирани, траат три или повеќе години и имаат различна ширина и должина.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img