Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Saturday, April 13, 2024

More
  домаАгро советиКосидба на луцерка - методи за определување време на косење

  Косидба на луцерка – методи за определување време на косење

  petel baner

  Косидба на луцерка се организира во три откоси. Првите на пролет треба да се направат врз основа на датумот или изгледот и развојот на пупките на коренската крошна.

  Луцерката  е многу вредна хранлива материја за добитокот бидејќи е богата со протеини, целулоза, минерали и витамини. Најважниот показател за квалитетот на луцерката е содржината на сирови протеини и влакна (целулоза). За квалитетот, односно сварливоста на луцерката, од најголемо значење е фазата на развој на растението.

  Три методи за одредување на оптималното време на косидба на луцерка

  За да се одреди оптималното време на косење на луцерка се користат три методи:

  1. фиксни датуми или временски интервали;
  2. фенолошка фаза на развојот на растението;
  3. појава и развој на пупки на корeнските крошни и нивна комбинација.

  Фазата на развој на растението во моментот на косење значително влијае на издржливоста на родот. Исто така и на продуктивноста и квалитетот на сточната храна од луцерка. Од гледна точка на добивање висок принос и квалитет на добиточна храна, овој метод е значително подобар во споредба со методот на фиксни датуми или интервали.

  Многу одгледувачи користат фиксни датуми или интервали за да го одредат времето за косење луцерка. Недостаток на овој метод е што се потпира само на одредени датуми или интервали. Притоа, го занемарува растот и развојот на луцерката во зависност од условите на животната средина, локалитетите и генотиповите.

  Во годините на експлоатација на луцерка, вкупниот број на косење годишно, приносот и квалитетот на сточната храна, закрепнувањето на растенијата од неповолните услови во текот на зимата и издржливоста на луцерката зависат од првото косење во пролет.

  Косидба на луцерка во три откоси

  Се развива во услови на релативно добра влажност на почвата, малку пониски температури, содржината на целулоза е помала, содржината на сирови протеини висока. 

  Првото косење во пролетта треба да се направи врз основа на датумот или изгледот и развојот на пупките на коренската крошна. Во народот се верува дека првото косење треба да се направи за Ѓурѓовден (6 мај). Второто и третото треба да се базираат на фенолошката фаза.

  Agrobot

  Втората косидба треба да биде во фаза на почеток на цветање, а третата во фаза на целосно цветање. Интервалот помеѓу косењето не треба да биде пократок од 30-35 дена. Вака ќе се остави доволно време за синтетизирање на доволно количество органска материја во листот за следната регенерација и исхрана на корените.

  Во годината на сеидба во наши услови најчесто се добиваат три откоси. Првиот треба да се коси во фаза на целосно цветање. Така ќе им се даде можност на растенијата за подобро искоренување и прераспределба на хранливите материи во коренот. Тоа го забрзува неговиот развој. Предвременото косење ги исцрпува младите растенија, ги намалува подоцнежните приноси и долговечноста на луцерката.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Висина на косењето

  Висината при првото косење во годината на основање на луцерката е малку поголема, 7-10 см, со цел младите растенија побрзо да се обноват. Во следните откоси, висината треба да биде помеѓу 5 cm и 7 cm. За да се постигне најдобра рамнотежа помеѓу приносот на сточната храна, нејзината хранлива вредност и издржливоста на луцерката, производителите обично вршат косење во фазата на почетокот на цветните растенија (10% од цветните растенија).

  Косењето луцерка во есен влијае на приносот во наредната година и на времетраењето на луцерката. Најдобро е последното косење на луцерка да се направи што подоцна на крајот на вегетативната сезона, а претпоследната што е можно порано, најмалку 45 дена пред последното косење. Овој период е доволен за луцерката да синтетизира резервни хранливи материи и да ги издржи најниските температури во текот на зимата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img