Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

5.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро советиБолести на крушите

  Болести на крушите

  petel baner

  Краставост, бактериски болести на крушите, гниење на плодовите како и сивата дамка на листовите се најважните болести кои ги напаѓаат дрвјата и плодовите.

  Краставост на крушата – Venturia pirina

  Симптоми – Болеста е многу слична на краставоста кај јаболко, а разликите се:

  • пеги обично се формираат на долната страна на листот
  • Инфекцијата на листот се јавува многу рано додека е сè уште извиткан, поради што дамките се наоѓаат покрај главната жила
  • Раната и силна инфекција на плодовите е придружена со силни деформации и пукање на ткивата (поизразено отколку кај јаболката)
  • Паразитот често презимува на кората на младите ластари, поради што се јавуваат рани инфекции

  Потиснување – како со јаболката. Се препорачуваат две прскања пред цветање и четири или повеќе по цветањето во некои години.

  Бактериска болест на круши и јаболка – Erwinia amylovora

  Симптомите се забележуваат во моментот на цветање. Ливчињата на цветовите наеднаш бледнеат, ливчињата се прво воденасти, а потоа бледи, речиси црни. Целиот врв на гранчето со сите цветови потемнува и се суши. Карактеристичен симптом е свиткување во вид на рачка од чадор или кука. Такви остануваат до следната година. На кората на гранките или стеблата се забележуваат темни дамки во кои ткивото на почетокот е меко, потоа се суши и често пука. Во погодените области се појавуваат капки бактериска слуз, прво проѕирна, а подоцна килибарна. Тоа е извор на инфекција во следната година. Болеста се јавува и на плодот – кафени дамки и бактериски слуз. Кај крушите, плодовите може да се исушат и слично како Монилија, „мумиите“ остануваат на гранките.

  Сузбивање

  Не е лесно бидејќи нема целосно ефикасни мерки. Се препорачува редовна проверка на насадите со цел да се отстранат заразените плодови од овошните насади и да се забележат промени во гранките и стеблата. 

  Заболените гранки треба да се исечат најмалку 20 cm под местото каде што се гледаат симптомите. Инфицираниот дел треба да се отстрани од трупот и раната да се премачка со овошен восок или 2% раствор на фунгицид на база на бакар.

   Сите листови (на есен), исечените гранки и плодовите треба да се соберат и изгорат. Ножиците и пилите што се користат за сечење треба да се стерилизираат со потопување во 90% алкохол или варицин за време на секоја постапка. Денес постојат неколку фунгициди кои можат да се користат за заштита, но само откако ќе се применат опишаните мерки. Многу чувствителни плодови се дуњата и мушмулата, некои сорти на круши додека јаболката се помалку чувствителни (но штетата за нив може да биде голема).

  Гниење на плодот, сушење на ластари и плодови – Monilia fructigena, Monilia laxa

  Гниењето на плодот главно се јавува на јаболко, круша, дуња и е предизвикано од M. fructigena. Monilia laxa главно предизвикува сушење на ластарите и цветовите на коскесто овошје: цреши, вишни, праски, кајсии, сливи. Ова не значи дека коскеното овошје не гние. Навистина, овој тип на болест може да биде многу штетен. На кората на плодот се развиваат кафени дамки, под кои и месото од плодот ја менува бојата. На дамките извесно време се појавуваат жолтеникаво-кафеави кластери од органи кои носат спори, најчесто распоредени во концентрични кругови. Заразените плодови или гнијат или се сушат и остануваат на дрвјата како „мумии“. Ваквите плодови се извор на зараза во наредната година. Сушењето на пупките се случува за време на цветањето или по цветањето. Цветовите наеднаш стануваат кафеави и се сушат, а тоа се шири на ластарите.

  Agrobot
  Сузбивање

  Отстранете ги сите заразени плодови (изгниени и „мумии“), грижете се за други болести и штетници кои можат да ги повредат плодовите, кои на тој начин стануваат погодна средина за развој. Фунгициди не се користат, но кога, на пример, јаболката се заштитени од шуга, и Monilia е делумно контролирана.

  Сива дамка на лист од круша (Mycosphaerella sentina, Septoria pyricola)

  Тоа е болест која најчесто се јавува кај дивите или запуштени круши во дворовите и викендичките и старите и запуштени овошни насади. Болеста се јавува и таму каде што заштитата од шуга не се спроведува кај крушите, особено во дождливи пролетни услови. Инфекциите се силни и листовите можат да бидат толку оштетени што паѓаат во лето. Резултатот е дефолијација на плодот, односно целосно губење на листовите. Таквите плодови влегуваат ослабени во зима, незрели ластари и пупки и со слаб или без плод следната година. 

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Можно е ваквото овошје подоцна повторно да потера кон крајот на летото или почетокот на есента и така неподготвена да ја дочека зимата, што резултира со дополнителна исцрпеност и отпорност на мраз и зимски услови. Покрај крушите, болеста може да се појави и кај дуњата, па дури и кај јаболката во исклучителни случаи. Некои сорти на круши се нападнати помалку, некои повеќе. Болеста ги напаѓа само листовите. Многу ретко, кај некои сорти може да се заразат и плодовите во форма на сивкасти дамки во кои може да се забележат црни сјајни топчиња.

  На заразените листови се појавуваат сиви дамки со дијаметар од 2-3 mm. Пегите можат да бидат многубројни. Некои дури можат да се поврзат едни со други. Добиените дамки ја намалуваат површината на листот, па асимилацијата е послаба дури и ако листовите не паѓаат. Листовите паѓаат со посилни инфекции. Знаците на болеста може да се забележат од средината на јуни до крајот на сезоната на растење.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img