Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

18.8 C
Skopje
Friday, April 12, 2024

More
  домаситеОдбивање на јагниња. Кога е право време.

  Одбивање на јагниња. Кога е право време.

  petel baner

  Одбивање на јагниња. Кога е право време.

  Мора да се внимава и во вистинско време јагнињата да се одбијат од мајките и да престанат да цицаат за да почнат да се хранат со цврста храна.

  Растот и развојот на јагнињата зависи од правилната исхрана и грижата, особено во првите шест месеци од животот.

  По раѓањето, јагнињата се чуваат во посебни пенкала заедно со нивните мајки, по можност до 10 дена и најмалку 4 до 5 дена. После тоа, овците со јагниња се групираат според датумите на јагнење и возраста на јагнињата. По правило, овците со близнаци се чуваат одвоено од другите овци.

  Исхраната на јагнињата по раѓањето започнува со цицање мајчино млеко кое е богато со витамини А и Б, потоа протеини, масти и други хранливи материи кои се важни за правилен развој на јагнињата.

  Првиот оброк со колострум треба да се даде најдоцна 30 до 60 минути по јагнењето и да се обезбеди почесто доење на јагнињата.

  На возраст од 7 до 10 дена, во оброците на јагнињата треба да се вклучи мешавина од концентрати со 18% протеини и висококвалитетно сено од луцерка, детелина и овес. Овие хранливи материи треба да се даваат на возраст од најмалку 60-90 дена до одвикнување.

  Со оваа постапка во однос на исхраната и ракувањето, јагнињата се користат за концентрирана и растителна храна, така што се гојат на тригодишна возраст, а најдоцна до четири месеци.

  Одвикнувањето на јагнињата се врши постепено, а јагнињата наменети за размножување треба да се одвикнат на 3 месеци.

  Одвикнувањето на јагнињата трае околу еден месец, за тие целосно да се навикнат на друга храна.

  Се изведува со намалување на бројот на цицалчиња во текот на денот. Во првата недела, бројот на цицања се намалува од четири пати на три пати на ден. Јагнињата се пуштаат да цицаат наутро, напладне и навечер, а остатокот од времето се хранат со концентрат, сено или истерани на пасишта.

  Во втората недела се прекинува утринското цицање, третата напладне и четвртата навечер, така што во четвртата недела јагнињата се целосно одвикнати.

  Овој вид на постепеност има позитивно влијание врз јагнињата бидејќи тие се принудени да земаат поголеми количини друга храна, а овците постепено се сушат.

  Во обид да се интензивира производството на овци, се применува рано одвикнување на јагнињата.

  Agrobot

  Предноста на раното одвикнување се рефлектира во добивање на поголема количина млеко во молзечките стада овци, а пораното сушење на овците влијае на стекнување кондиција за повторно парење, скратување на постпарталниот период и зголемување на интензитетот на плодноста.

  Практичното искуство покажува дека јагнињата не треба да се одвикнуваат пред да достигнат тежина од 12 кг, односно на возраст од најмалку еден месец со дополнително хранење со концентрати за замена на мајчиното млеко.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Кога јагнињата ќе достигнат тежина од 20 килограми, се хранат како и сите други јагниња за приплод или гоење.

  Одбивање на јагниња. Кога е право време.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img