Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024

More
  домаАгро советиБолести кај семенски компир

  Болести кај семенски компир

  petel baner

  Болести кај семенски компир – Зошто е важно да се користи докажан семенски материјал?
  Семенските компири можат да бидат извор на болести кои можат да имаат разурнувачки ефект врз целата реколта.
  За одгледување компири и високи приноси, од најголемо значење е квалитетот на семенските компири.

  Тие можат да бидат носители на бројни болести кои предизвикуваат откажување на културите, намалување на приносот и намалување на нивната пазарна вредност.

  Болестите се предизвикани од габи, бактерии, вируси и други штетни организми, а симптомите можат да бидат видливи на површината или скриени длабоко во ткивото. Затоа е исклучително важно внимателно да испитаме што садиме, каков е квалитетот на семенскиот материјал, дали е деклариран и да нема симптоми на болеста.


  Производството на семенски компир е сложена и напорна работа, бидејќи патогените микроорганизми можат да предизвикаат инфекција на теренот во текот на сезоната на растење, да стигнат до магацинот и да ја заразат новата култура.

  Таков е случајот со габата Phytophthora infestans , која предизвикува доцнење , опасна болест која може целосно да го уништи родот.
  За да се утврди неговото присуство, неопходно е да се провери површината на клубенот.

  Симптомите се забележани во форма на мали вдлабнатини и промена на бојата. Од нив инфекцијата се пренесува на новоизлезените растенија, а може да дојде и до распаѓање пред никнувањето.

  Доколку откриеме повеќе од еден процент заразени, се препорачува да не се сади таков семенски материјал.

  Дополнителен проблем може да биде кога ќе ги исечеме заразените и преку ножот го пренесуваме заразниот материјал на здрави.

  Друга опасна болест е белата нога или ризоктонија предизвикана од габата Rhizoctonia solani.

  Карактеристично е за влажно и студено време. Темно обоените склеротии се појавуваат на погодените компири. Распаѓањето настанува пред да никне, а на младите никнати растенија, кои се закржлавени, се појавува белузлава обвивка, а листовите се виткаат кон лицето.

  Студеното и влажно време за време на садењето фаворизира деструктивни ефекти, бидејќи процесот на никнување е долготраен и го фаворизира растот и развојот на габата.

  Неопходен преглед пред сеидба
  Едноставно испитување на површината може да утврди присуство на симптоми на разни болести.

  Фусариум или суво гниење, предизвикано од габата Fusarium spp., често се јавува и резултира со целосно или делумно распаѓање, што доведува до слаби растенија со низок принос. Лезиите на површината се потонати, а распаднатото ткиво има кафеава боја.

  Agrobot

  Покрај овие, има и бактериози како црна нога предизвикана од бактеријата Pectobacterium atrosepticum , меко гниење предизвикано од Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum .

  Се препознаваат по промени на површината, гнили и непријатен мирис. Заедничко за сите горенаведени и многу други се промените на површината кои се сигурен знак дека нешто не е во ред.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Избегнувајте сеење со лош и несигурен семенски материјал, бидејќи финансиските вложувања и работа не се мали и едноставни.

  Болести кај семенски компир

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img