Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Sunday, April 21, 2024

More
  домаАгро колумнаРурален туризам во Македонија

  Рурален туризам во Македонија

  petel baner

  Рурален туризам во Македонија гранка која што има огромен потенцијал: Посебно туризам по селата и планините.

  Имаме разно разни државни агенциии, директори, експерти, разни прифатни советници и крлежи што цицаат пари за некакви проекти од европски фондови и странски донации, имаме и некои профитери што зимаат средства за рурален развој и парите ги вложуваат и си градат викендици и хациенди за себе.

  Ако ги прашате овие горе ќе почнат со волку милиони евра онолку милиони евра помагаме инвестираме а се што треба е да се прошетате погледнете по селата низ Македонија и ќе ја видите реалната слика и плодовите од работата на овие погоре наведени помагачи олеснувачи …

  Руралниот туризам во Македонија би требало да добие сигурно признание како сериозен економски потенцијал и како привлечна опција за туристите кои бараат автентично искуство. Селската идила, планинските пејзажи и топлотата на луѓето во малите македонски села создаваат идеална комбинација за сите кои бараат избегнување од градскиот метеж.

  Потенцијалот на руралниот туризам во Македонија е потценет и недоволно се вложува во овој вид на туризам претежно поради незаинтересираност и не постоење на сериозна државна политика за развој на овој сектор.

  Богатства на Природата и Традицијата:
  Во македонските рурални области, посетителите можат да уживаат во бескрајните природни богатства, црквите и манстирите, вински региони, органски бавчи, планински врвови и реки со чиста вода. Овие прекрасни сцени создаваат идеална позадина за искуства кои ги нудат традиционалните македонски обичаи и занаети.

  Автентични Искуства:
  Македонските села ја нудат можността за интеракција со локалното население и вклучување во дневниот живот. Туристите имаат шанса да го доживеат традиционалниот начин на живот, да готват со луѓето од селата разни локални кулинарски специјалитети, да ги посетат занаетчиите, да имаат контакт со домашни животни и да се впуштат во уникатни искуства кои ги нуди селскиот живот.

  Земјоделство, Сточарство и Гурмански Доживувања:
  Руралните области на Македонија се познати по традиционалното земјоделство и производство на квалитетна храна. Туристите имаат можност да посетат фарми, да ги видат традиционалните методи на земјоделство и да уживаат во разновидните гурмански доживувања со свежи, сезонски производи.

  Еколошка Одржливост:
  Развивањето на руралниот туризам во Македонија допринаесува кон еколошката одржливост. Зголемувањето на туристичките активности во селските области ја подигнува свеста за потребата од заштита на природните ресурси и одржливи практики.

  Партнерства со Локалната Заедница:
  За успешен развој на руралниот туризам, есенцијално е создавањето на партнерства со локалната заедница. Промовирањето на туристичките дестинации и понудата насочена кон одржлив развој им помага на лугето во селата да ги задржат традициите и да развиваат своите заедници.

  Да заклучиме:

  Македонија би требало се отвора кон светот и преку своите рурални туристички дестинации, нудејќи несекојдневни искуства за сите посетители.

  Agrobot

  Развојот на руралниот туризам не само што ќе го зголеми бројот на туристи, туку и ќе подобри животот на локалното население и ќе го заштити богатството на природата и традицијата.

  Во Македонија, руралниот туризам претставува клуч за интегриран развој и орасположување на богатствата на земјата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Доколку сакаме Рурален развој нема шанси без развој на руралниот туризам.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img