Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Saturday, April 13, 2024

More
  домаАгро советиЗошто фацелија и како се одгледува?

  Зошто фацелија и како се одгледува?

  petel baner

  Зошто фацелија и како се одгледува?

  Кога надземниот дел од фацелијата е отсечен или кога растението го завршува својот животен циклус, корените ослободуваат азот во почвата. Овој процес се нарекува зелено обогатување на почвата, што придонесува за зголемена плодност.
  Phacelia, Phacelia tanacetifolia Benth , со својата способност за брзо растење, не само што нуди изобилство пасишта за пчелите и го зголемува приносот на мед, туку се истакнува и како одлично за зелено ѓубрење .

  Ова растение преку својот животен циклус придонесува за обновување и збогатување на земјиштето, правејќи го корисно за другите земјоделски култури.

  Покрај задоволувањето на потребите на пчелите, таа станува незаменлив сојузник за сите земјоделци кои сакаат да ја подобрат плодноста на почвата и да придонесат за одржливост на нивните култури. Ова едногодишно тревно растение од семејството Boraginaceae потекнува од земјите од југозападна Северна Америка и северно Мексико, а во Европа е донесено во 19 век.

  Ја збогатува почвата со азот
  Наликува на плевел, неговата висина достигнува меѓу 60 и 90 см, се разгранува веќе во долниот дел од стеблото.

  Гранките се обликувани со помали гранчиња кои носат ситни цветови, а ливчињата ја менуваат бојата од виолетова на врвот до бела на дното. Коренот продира до длабочина до 70 см, и игра значајна улога во подобрување на почвата и збогатување со азот.
  Неговите корени создаваат симбиотска врска со бактериите познати како фиксатори на азот. Тие ги населуваат корените и се способни да го врзат азот од воздухот, претворајќи го во форма што растението може да ја користи.

  Азотот е клучна хранлива материја за растенијата, така што овој процес за збогатување на почвата помага подобро да се подготви за идните култури.
  Покрај тоа, корените на ова растение можат да придонесат за подобрување на структурата на почвата, намалување на ерозијата, а поради неговата способност да ги одбива нематодите во почвата и да привлекува мушички од сирфиди, кои се хранат со вошки, тоа е многу погодна култура.

  Затоа, фацелијата е корисна не само како медно растение, туку и како средство за зачувување и збогатување на земјиштето во земјоделството.

  Ве спасува од мотика
  Тоа е приспособливо растение и нема големи барања во производството. Покажува претпочитање за одредени видови почви, како што се чернозем, ливадска шилеста, алувијална, но во исто време е способна да напредува и на различни почви.

  Поради ситните семиња има силни барања за добро подготвена почва за сеидба, што обично се прави на крајот на март или штом временските услови го дозволат тоа, во тој период има доволно влага во почвата и интензивниот раст на плевелот сè уште не е започнат, па фацелијата подоцна ги задушува и не е потребно дополнително копирање или употреба на хербициди, што не е пожелно во производството на мед препорачаната количина на семе е околу 8 кг по хектар .
  При одгледување на фацелија за зелено ѓубрење (сидерација) се сее малку поголеми количини на семиња.

  Се препорачува да се врши сеидба во интервали од 15-20 дена за да се обезбеди континуирано пасење на пчелите од мај до септември.

  Овој распоред им овозможува на фацелијата да обезбеди стабилен извор на храна за пчелите во различни делови од сезоната на растење.

  Голема корист од заорување на фацелијата

  Ако се ора во фазата на цветање, резултатот од збогатување на почвата со хранливи материи може да се спореди со ефектот од нанесување 25 тони ѓубриво на хектар земја.

  Исклучително е отпорна на штетници и болести, а нејзиниот корен има силно токсично дејство врз нематодите , кои се едни од главните носители на разни вируси. Ова особено ја прави фацелијата исклучително значајна за земјоделците, бидејќи не само што ја подобрува, туку и збогатува, но и ја ревитализира почвата.

  Agrobot

  Лесно се отстранува механички, а во наредната година не станува сериозен плевел кај култивираните култури.

  Со оглед на неговите поволни карактеристики, може да се одгледува во монокултура долги години, што е од големо значење за долгорочната одржливост на земјиштето.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Зошто фацелија и како се одгледува?

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img