Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

26.8 C
Skopje
Friday, April 12, 2024

More
  домаАгро ВестиКога и со што треба да се направи прихрана на зимските посеви

  Кога и со што треба да се направи прихрана на зимските посеви

  petel baner

  Кога и со што треба да се направи прихрана на зимските посеви – Неопходно е растенијата да имаат најмалку три лисја, бидејќи тогаш нивните корени се развиваат и можат да ги апсорбираат додадените хранливи материи. Но, условите можат да бидат проблем.

  Пред нас е време да го купиме ѓубривото потребно за прихрана на зимските култури. Количината што се додава, како и видот, мора да биде усогласена со вкупната исхрана, климатските услови, генетскиот потенцијал на сортата, потребите на одделните сорти и квалитетот на почвата.

  Почекајте почвата да се исуши
  За зимските житни култури хранењето се врши што е можно поскоро, штом временските услови дозволуваат, а растенијата се во фаза на пукање. На повеќето континенти тоа е месец февруари. Неопходно е растенијата да имаат најмалку три лисја, бидејќи тогаш нивните корени се развиваат и можат да ги апсорбираат додадените хранливи материи. Условите може да бидат проблем.

  Премногу влажната почва го одложува влегувањето во полињата, како и ниските температури и снежната покривка.

  Работата се врши кога можеме да влеземе во парцелата со механизација без страв од силно набивање, газење или заглавување на тракторот, кога почвата е доволно сува.

  Оптималната температура на воздухот за извршување на оваа работа е околу 10ºC .

  Потребно е многу азот
  Најважна култура е зимската пченица , која на полето останува многу подолго од пролетната, дава поголем принос, но и има потреба од повеќе хранливи материи. Неопходно е да се обезбеди избалансиран додаток за да дојде до израз нејзиниот целосен потенцијал за плодност.

  Голема е потребата од азот, кој учествува во градењето на зелената маса и влегува во составот на зрната.

  Додадената количина по хектар се менува во зависност од репродуктивниот потенцијал на сортата пченица, количината додадена во првичното ѓубрење и претходно споменатите фактори.

  Првиот врвен облекување влијае на бројот на стебла по растение, т.е. шилци и бројот на зрна по шилец. Затоа, целта е да се создадат доволен број силни стебла кои можат да дадат високи приноси.

  Најефикасна употреба на азотни ѓубрива е во форма на нитрати, кои се апсорбираат од растенијата без оглед на временските услови.

  За нанесување на уреа температурите ќе бидат релативно ниски и нема да може да се активира. Со комбинираните треба да знаете дека фосфорот и калиумот потешко се движат и остануваат во површинскиот слој.

  Прихрана кога температурата е под нула

  Agrobot

  Земјоделците практикуваат да нанесуваат ѓубрива на замрзната почва , бидејќи тогаш можат да влезат во парцелата со трактор.
  По одмрзнувањето, почвата е премногу влажна, а додаденото ѓубриво се активира и се апсорбира од растението.

  Втората прихрана се прави околу еден месец подоцна.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Кога и со што треба да се направи прихрана на зимските посеви

  Дозволете ни да ве запознаеме со моќниот UREA 46- Limus

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img