Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Tuesday, April 16, 2024

More
  домаАгро колумнаПламеница кај тутунот

  Пламеница кај тутунот

  petel baner

  Пламеница кај тутунот – Паразитот ги напаѓа скоро сите делови од тутунските растенија, но најчесто листовите.

  Латинскиот назив на болеста е Peronospora hyoscyami f.sp. tabacina

  Симптомите чеесто варираат во зависност од времето на инфекцијата, осетливоста на сортата на тутунот, временските услови и сл.

  Растенијата можат да бидат заразени од поникнувањето па до бербата на листовите.

  P. tabacina е облигатен паразит и мицелијата се развива интерактивно. За исхана во клетките испишта разгранети хаустории.

  Agrobot

  За спречивање на пламеницата кај тутунот е потребно да се превземат низа превентивни агротехнички, хемиски и куративни мерки.

  • Основно е производство на здрав расад, што се постигнува преку производство на расад на подигнати леи (со цел да не се задржува прекумерна вода);
  • ретка сеидба;
  • дезинфекција на почвата во леите со разни средсства (кај нас најчесто се користи метил – бромид);
  • поретко полевање на расадот; почесто проветрувае на леите.

  Пламеница кај тутунот – Препарати:

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  QUADRIS, ANTRACOL COMBI. AZIMUT TRIPLE. CIMOFOL. EQUATION PRO WG. MICEXANIL, PROFILUX, PROXANIL

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img