Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

14.8 C
Skopje
Wednesday, April 24, 2024

More

  Слепо куче

  petel baner

  Слепо куче по ова име е познато кај нас а латинскиот назив му е Splax monticola.

  Слепото куче е посебен вид глодач. Се храни исклучиво со растителна храна. Ходниците ги копа рано наутро или навечер.

  Слепото куче се пари еднаш годишно, женката коти 2 – 4 млади.

  Младите се наоѓаат на длабочина од 8 до 12 cm каде што мајката ги чува до почетокот на мај.

  Слепото куче се јавува повремено, но и само 1 може да направи економски штети, а ако се јават повеќе компромитираат посеви.

  Се храни со корен од сите видови особено од садници даб, јавор, луцерка, треви , репка , морков, целер магнанос и компир.

  Најмногу страда компирот , градинарските култури, лукот, расадниците на овошни и пумски видови, ореви и др. Во зима е активно, собира зимница, во коморите за храна има гоолемо количество резерви. 

  Во своите ходници ги вовлекува целите растенија за да може да ги изеде без вознемирување.

  Мерките за контрола на слепото куче се механички и хемиски.

  Од механичките мерки за контрола се препорачува исфрлање од почвата, откопување на неговите ходници, се вкопуваат празни шишиња. во последно време се продаваат и стапици кои ги ловат слепите кучиња и др.

  Agrobot

  Од хемиските мерки се преферира п поставување на отровни мамки со компир, тенки корења од морков, магдонос.

  Мамките се сечат и се полнат со родентицид и се поставуваат во ходниците.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Се применуваат и гасни отрови како сулфур – јаглерод а се палат и патрони.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img