Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро колумнаЗапиркаста штитеста вошка штетник кај оревот

  Запиркаста штитеста вошка штетник кај оревот

  petel baner

  Запиркаста штитеста вошка штетник кај оревот латинско име и е Lepidosaphes ulmi L.

  Запиркастата штитеста вошка е изразн полифаг, а многу шесто се среќава на јаболката, круша и орев.

  Има 1 генерација годишно. Презимува во стадиум јајце во штитовите на женките.

  Штетите ги причинуваат ларвите и имагата, а се манифестира најчесто преку сушење на нападнатите растителни делови.

  Има три вида на мерки за контрола.

  Механички мерки: резидба на нападнатите вегетациони деови во вгетација или при кроење и нивно спалување;

  Agrobot

  Биолошки мерки: стеници, златооки, бубамаари;

  Хемиски мерки: Зимска заштита со минерални масла или минерални масла, органофосфорни инсектициди, во текот на март и април се препорачуваат системиични инсектициди во комбинација со минерални масла: спинозини, пиметрозини, регулатори на пораст – IGR, неоникотиноиди, фенилпиразон, пиретроиди, карбамати, органофосфорни инсектициди.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Запиркаста штитеста вошка штетник кај оревот

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img