Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

27.8 C
Skopje
Sunday, April 14, 2024

More
  домаАгро советиПрофитабилно производство на ротквици во заштитен простор

  Профитабилно производство на ротквици во заштитен простор

  petel baner

  Профитабилно производство на ротквици во заштитен простор – Студеното време ја наметна потребата вонсезонското производство на зеленчук да се одвива во заштитен простор, односно во пластеници, оранжерии и топли кревети.

  Експертите препорачуваат градинарски култури кои поднесуваат температурни разлики, особено пониски температури, да се одгледуваат во зимскиот период. На овој начин се постигнува профитабилно производство со ниски трошоци за греење.

  Ротквицата спаѓа во растителни видови кои имаат умерени потреби за топлина. Тие никнуваат на температури од 2°C до 3°C, а за раст и развој оптимални се околу 20°C, иако може успешно да се развие и на околу 15°C.

  Ротквицата се одгледува поради вкусниот задебелен корен, обично со бело месо, иако може да биде и виолетова или црвена, тркалезна, во облик на срце или издолжена во зависност од сортата и има убав освежителен вкус, со висока содржина на калиум и витамини. C, B1 и B2.

  Ртквицата може да се одгледува на заштитен простор во есен и пролет и е погодна за вклучување во континуирано оранжериско производство како замена за други култури.

  Погоден е и како предкултура и како последователна култура. Може да се одгледува директно во почвата, потоа во саксии, маси, кутии во подлоги. Може да биде и во ниски покриени кревети, дури и на терен, но да биде покриен со агротекстил. На овој начин, можно е да се добие порано производство – до 30 дена.

  Вегетацијата на ротквицата, особено кружните сорти, е кратка, 35-45 дена. Сеидбата треба да биде последователна на секои 5-10 дена, со што се обезбедува последователна берба, односно екстракција. Совет е да се одржува дневна температура од 12-15°C во текот на денот во заштитениот објект, додека ноќната не смее да биде под 5°C.

  Agrobot

  Се препорачува сеење во ленти на растојание од 50 см. Потребно е да се посеат 10 – 20 редови во лентите, на растојание од 10 – 12 см, а во низа 3 – 5 см. Се сее плитко до 2 см. Посакуваниот број на растенија на метар квадратен е 200 – 300. Доколку сееме на почетокот на февруари очекуваната должина на вегетацијата е до 40 дена, а жетвата е до средината на март.

  Во периодот на ртење температурата на Потребна е температура до 20°C, а по ртење околу 15°C во текот на денот, а не под 5°C ноќе.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Приносот се движи од 200 – 300 парчиња на метар квадратен, Бербата треба да биде последователна, 1 – 2 пати неделно. По бербата треба да се употреби или продаде што е можно поскоро, бидејќи ротквицата не може да се чува долго време.

  Ротквица – Сеење, ѓубрење и нега

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img