Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

22.8 C
Skopje
Friday, May 24, 2024

More
  домаАгро советиЛеќа - исклучително хранлива и вкусна ... Како да ја одгледувате?

  Леќа – исклучително хранлива и вкусна … Како да ја одгледувате?

  petel baner

  Леќата е едногодишно растение кое спаѓа во редот на мешункасти растенија и карактеристично е што се готви релативно брзо и лесно. Најмногу личи на грашок. Во реалноста, многу малку се одгледува на терен, иако има пласман на пазарите.

  Семето на леќата се користи во човековата исхрана како чорба и како додаток во подготовка на разни јадења. Брашното од леќа се користи за правење разни видови колачи, а во производството на леб е одличен додаток на пченично брашно (се додаваат околу 20 проценти). Леќата има висока хранлива вредност, што произлегува од нејзиниот хемиски состав. Богата е со витамин Б.

  Зелената маса на леќата и сеното како обемна сточна храна има висока хранлива вредност и може да се спореди по вредност со црвена детелина.

  Услови за раст на леќата

  Леќата има многу специфични потреби за топлина. Постојат големи разлики помеѓу првиот и вториот дел од вегетацискиот период. Минималната температура за ‘ртење е од 3 до 5 степени C, а практично минималната е од 7 до 10 степени C, оптималната е 30 степени C и максималната е 36 степени C. Садниците толерираат мразови од -5 C, возрасните растенија во фазата на цветање можат да издржат мразови од -6 ° C, а во фазата на зреење уште посилни мразови. Леќата нормално расте и се развива ако вредностите на средните дневни температури не се пониски од 17 степени C. Оптималната температура на зреење е од 19 до 20 степени C.

  Ротација на посевите

  Не поднесува монопроизводство, затоа мора да се одгледува со ротациј ана посевите. Во однос на претходната култура, таа е прилично скромна. Сепак, тоа дава подобри резултати по широко редови култури, а особено по шеќерна репка и компирот. Пченката е помалку погодна претходна култура. При изборот на претходни култури, мора да се води сметка за количеството на плевел во почвата, бидејќи леќата првично бавно се развива и расте, бидејќи плевелите можат сериозно да го загрозат нејзиниот развој. Леќата не смее да се враќа на истата површина од пред 5 до 6 години. Таа е многу добра претходна култура за скоро сите полски растенија.

  Обработка на земјата

  Основната обработка се изведува кон крајот на летото и раната есен. Поради плиткиот коренов систем, реагира добро на длабочината на одгледувањето со зголемување на приносот. Во подлабоко култивирана почва, коренот расте побрзо, подобро се разгранува и се зголемува неговата моќ на апсорпција. Затоа, длабочината на основната обработка не треба да биде помала од 25 см. Во текот на зимата, почвата треба да остане во отворени бразди. Ако на површината се појави плевел, едно површно култивирање треба да се изврши до зимата, а со тоа и грубо израмнување. Пред сеидбата подготовката на почвата треба да се изврши многу квалитетно. Неопходно е да се израмни површината што е можно подобро и ситно да се исецка на длабочина не помала од 8 см. Особено треба да се нагласи дека тешките алати не смеат да се користат при подготовка на почвата пред сеидба и дека газењето на почвата треба да се сведе на минимум.

  Ѓубрење

  Помали количини на минерални хранливи материи се користат за леќата бидејќи самата оптимално ги користи хранливите материи од почвата. Не се применува директна употреба на ѓубриво, и само исклучително на многу сиромашни почви се користат 10 до 15 тони изгорено ѓубриво. Поголемо количество ѓубриво предизвикува голема бујност кај земјоделските култури, а се применува само за производство на зелена маса. За производство на семе, се даваат 20 кг / ха азот . Фосфор и калиум се внесуваат во почвата во количина од 40 до 60 кг / ха активна супстанција.

  Сеење

  Agrobot

  Леќата се сее во првата или втората недела од почетокот на работата на полето. Доцнењето во сеидбата предизвикува намалување на приносот. Тие се сеат во тесни редови на растојание од 12 до 15 см. Количината на семе за сеидба зависи од потребната густина на културата. Леќа со мали семиња се сее од 250 до 300, а крупно семе со 200 до 250 зрна / м2. Затоа, тежината на семето на леќата со мали семиња е од 80 до 100 кг / ха, а крупносемената од 100 до 120 кг / ха. Длабочината на сеидбата е од 3 до 5 см.

  Грижа

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Контролата на плевелите се врши со хербициди. Ако леќата е посеана во ленти или во широки редови, се применува меѓуредовно култивирање. Леќата реагира многу добро на наводнување, а најголемо влијание врз приносот има наводнувањето во фазата на формирање на цвеќе и цветање.

  Жетва

  Леќата созрева нерамномерно. Зрелите мешунки пукаат и семето паѓа. Бербата се изведува во неколку фази или двофазно, кога 2/3 од мешунките на долниот дел од стеблото се зрели. Косената култура останува во откосот 3 до 4 дена, а потоа се транспортира за мелење. Во двофазна жетва, жнеењето се врши со комбајн. Не смееме да доцниме со жетвата, ниту пак косената маса да остане на сонце долго време, односно да ја оставиме да се исуши, бидејќи загубите ќе се зголемат, а квалитетот на семето исто така се влошува.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img