Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, April 20, 2024

More
  домаАгро советиЗатворање на зимските бразди - неопходна мерка

  Затворање на зимските бразди – неопходна мерка

  petel baner

  Есенското, односно зимското орање бара затворање на зимските бразди, што треба да се направи на крајот на зимата или почетокот на пролетта, кога ќе дојде време со чести појави на силни и суви ветрови кои се карактеристични за одредени области.

  По топењето на снежната покривка, ефектот на ветровито време доведува до нагло и зголемено сушење на обработливиот слој, односно зголемено испарување. Целта на есенското, односно зимското обработување, со физички поправки на текстурата и структурата на почвата, е акумулација на зимските врнежи, односно зачувување на влагата и негово долгорочно складирање за периодот на вегетација, кога влагата (по правило) секогаш недостасува.

  Обично, недостаток на влага се јавува во текот на летото. Сепак може да се појави при сеидба, но и за време на есента. Тенденцијата на глобално затоплување преку ефектот на стаклена градина, влијае на промената на климатските карактеристики. Зимите веќе не се толку богати со врнежи. Многу често, количината на врнежи во текот на есента, зимата и раната пролет може да биде значително помала од повеќегодишниот просек.

  Agrobot

  Поради наведените причини, навременото и правилно спроведување на агротехничката мерка за затворање на зимската бразда може да биде клучна веќе во почетниот дел на вегетацијата, односно за време на ртење и никнување на земјоделските култури.

  Но, може да се случи спротивна ситуација. Врнежите во зима се значително повисоки од просечните и е невозможно да се влезе во премногу влажни полиња. Потоа, зимската бразда се затвора кога временските услови ќе го дозволат тоа.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Затворање на зимските бразди
  Затворање на зимските бразди

  Целта на оваа мерка

  Целта на оваа мерка е да се прекине капиларноста на почвата на површината, до неколку сантиметри длабочина. Сепак, не е сеедно со која алатка ќе се направи. Најсоодветната алатка за оваа намена е брана. Најлошото решение е да користите тањирача. Но, ако структурата на почвата е таква што мора да се исфрли, подобро е да го направите на есен, односно зимата. Тогаш, кога влажноста и условите на животната средина го дозволуваат тоа.

  Со израмнување на почвата, се создава помала површина од која ќе се изгуби влагата. Затоа е важно да се направи оваа операција навремено. Но, исто така не треба да брзате. Во случај на обилни врнежи, особено ако станува збор за поројни дождови, постои можност за создавање кора. Додека пак во длабнатините, можна е појава на вирчиња. Секој производител треба да ги знае карактеристиките на својата парцела. Треба навреме да ги направи потребните агротехнички мерки за производството да биде успешно.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img